Над 1000 деца се включиха в детското маскарадно шествие „Сурвакариада“ в Перник

Над 1000 ученици от училищата на територията на община Перник, както и гости от 82 ОУ „Васил Априлов“ София и Трън, се включиха в младежкото маскарадно дефиле „Сурвакариада“, което премина през центъра на града.

Шествието, което започна сутринта, е част от съпътстващите прояви на 30-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2024 г. Дефилето бе открито от детската сурвакарска група „Преличотине“ от Трън.

Сред персонажите, представени от учениците, традиционно присъстваха Булка, Младоженец, Мечка, Мечкар, Свещеник. Всяка от групите отправи благослов за здраве, берекет и добруване.

Подрастващите бяха приветствани от кмета на община Перник Станислав Владимиров.

„Няма друго място с толкова мащабна детска маскарадна „Сурвакариада“. Това е нашият дух и нашата енергия. Няма човек, който да не погледне това море от умни, млади очи, които продължават нашите древни традиции. Вие стопляте сърцата и радвате душите. Пазете традициите и бъдете все така активни и толкова красиви“, каза кметът.

Децата и младежите, участници в „Сурвакариада“, ще се оценяват от отделно жури с председател етнохоролът Милчо Георгиев. Той коментира, че това е второто издание на проявата, което е със състезателен характер.

Най-добре представилите се сурвакарски формации от учащи ще бъдат наградени със златен, сребърен и бронзов „Глагорец“. Голяма част от учениците ще дефилират и в останалите дни на фестивала „Сурва“ с групите на села от региона.  

Фестивалът „Сурва“ ще бъде официално открит довечера от 18:00 ч. с грандиозен спектакъл.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини