Мнозинството отне комисията за контрол над службите за сигурност от „Възраждане“

Само два часа след като бяха гласувани от комисията по правни въпроси, парламентът одобри поправките в правилника за работата на Народното събрание, които предвиждат комисията за контрол над службите за сигурност и специалните разузнавателни средства да се председателства на пропорционален принцип, а не на ротационен както досега. След повече от два часа дебат измененията бяха подкрепени с 133 гласа „за“ (ГЕРБ, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС, и 56 „против“ („Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“).

Това означава, че сега депутатите ще трябва да решат коя от политическите сили да поеме постоянното председателство на комисията. От началото на 49-тото Народно събрание тя бе ръководена от Даниел Митов от ГЕРБ и Бойко Рашков от „Продължаваме промяната - Демократична България“. През новата пленарна сесия председателството ѝ трябваше да бъде поето от Николай Дренчев от „Възраждане“.

Миналата седмица обаче председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски се закани да отнеме ръководството на комисията от „Възраждане“, защото това било „ужасяващ пробив в националната сигурност“. Намерението му веднага получи подкрепа от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и от съпредседателя на „Продължаваме промяната - Демократична България“ Кирил Петков.

По време на дебата в комисията по правни въпроси обаче срещу мотивите за промяната се обяви депутатът от „Продължаваме промяната - Демократична България“ Бойко Рашков. Той заяви, че мотивите, с които вносителите предлагат промени в правилника, са „едни откровени лъжи“. Междувременно обаче Рашков не присъства на гласуването в пленарната зала, а от партията на Костадин Костадинов заподозряха, че е бил помолен да не участва в гласуването.

В пленарната зала от „Възраждане“ повториха тезата си, че истинските намерения на вносителите са „анти-„Възраждане“ лустрация“ и я доразвиха с аргумента, че това е момент от „продължаващото овладяване от службите за сигурност от сглобката“. Според „Възраждане“ това създава прецедент членовете на партията им да бъдат отстранени от комисията въобще.

В защита на „Възраждане“ се обяви Атанас Зафиров от БСП, който заяви, че това е удар не само по партията на Костадин Костадинов, но по българската опозиция по принцип. „Грешите ден по ден, всеки ден“, добави и Георги Свиленски.

Според Искрен Митев от „Продължаваме промяната - Демократична България“ обаче случващото е резултат
безобразното поведение на „Възраждане“. „Ако вие сте истински мъже, ще признаете, че това е ваша грешка заради безобразното ви поведение“, обърна се той към проруската формация. Ивайло Вълчев пък му благодари, че е назовал истинските мотиви за промяната. По думите му това е нарушение и на европейска практика.

Николай Дренчев от „Възраждане“ от своя страна заяви, че „мафията е проникнала в Министерски съвет и в Народното събрание в лицето на мнозинството“. „Както и да гласувате, ще почешете егото на Пеевски, но няма да спрете работата на опозицията в Народното събрание“, обърна се той към останалите парламентарни групи.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини