Три сурвакарски групи от Пернишко няма да участват в 30-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“

Три сурвакарски групи от Пернишко отказаха участието си в предстоящото 30-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“, потвърди говорителят на Община Перник Адриан Скримов. Той обаче не коментира каква е причината за това.

Сред групите са тези на Ноевци, Зидарци и Вискяр. Преди дни те уведомиха в социалните мрежи, че тази година няма да се явят на най-големия маскараден фестивал в Европа, тъй като са несъгласни с предложения им ден и час на преминаване от страна на организаторите.

БТА потърси за коментар Марино Весков – болюкбашия (водач) на сурвакарската група на Ноевци. Той коментира, че решението за неявяване във фестивала „Сурва“ е взето след проведено събрание на членовете й. Причината е изготвеният график от страна на организаторите, в който е определено групата да участва в последния ден на проявата - 28 януари (неделя) в часовия диапазон между 17:00 и 18:30 ч. Според него това време в съчетание с ниските температури създава неудобство на маскираните, сред които има и голям брой деца. По думите на Весков миналата година, заради забавяне, групите, сред които и тази на Ноевци, са се явили на сцената след голямо закъснение спрямо обявения в графика час.

Весков смята, че трябва да бъде обърнато по-сериозно внимание на спазването на залегналото в регламента време по представяне на всяка една от групите. Той препоръчва да има и провеждане на онлайн жребий, определящ поредността на явяване на участващите.

Въпреки отказа за участие на трите групи, фестивалът „Сурва“ в Перник ще бъде проведен. Очаква се над 10 000 участници, сред които сурвакари, кукери, бабугери, джамалари и чуждестранни групи да станат част от програмата му. Маскарадните дефилета ще започнат още в петък и ще продължат в следващите два дни, за да могат всички желаещи да покажат традицията на своя регион пред многобройната публика.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини