Изложба „Графит и базалт“ на художника Петър Дочев и скулптора Зиятин Нуриев откриват утре в Минната дирекция в Перник

Изложба „Графит и базалт“ на художника Петър Дочев и скулптора Зиятин Нуриев ще бъде открита утре в обновено пространство в северното крило на сградата на Минната дирекция в Перник, съобщиха от Областна администрация.

Произведенията на двамата изявени творци са подредени със съдействието на проф. Емил Попов. Те ще бъдат представени в емблематичната сграда с подкрепата на областния управител Людмил Веселинов и изпълнителния директор на фирма AQ „Електрик“ Емил Николов.

Задълбочеността и иновативността на Зиятин Нуриев (1955 - ) го нарежда сред най-талантливите български скулптори. Още с първите си участия в национални изложби неговите работи са забелязвани и купувани от редица водещи галерии в София и страната. Първоначално работи с базалт - един от най-твърдите материали. Предпочитани теми в творчеството му са фигурата и портретът. След 1988 година синтезира човешката фигура до почти абстрактна форма, използвайки различни материали – мрамор, бронз, дърво, керамика.

За Петър Дочев (1934-2005 г.) проф. Георги Фотев пише, че той принадлежи на бъдещето.

„Неговото творческо наследство все още очаква проникновените си ценители и тълкуватели, които да определят мястото на този велик художник в националното ни и европейското пластично изкуство. Имах привилегията да познавам непосредствено творческия път и да бъда много близък с този невероятен творец и излъчваш неизчерпаема доброта и приветливост човек. Ранният период от творчеството на талантливия живописец поразява с това, което наричам „човешкост“. Неговата чувствителност към участта на човека ставаше все по-изострена и човекът все повече отсъстваше от свят, дълбоко неразбираем“, разказва още Фотев.

Припомняме, че това е поредната културна проява в Минната дирекция в Перник, провеждаща се в навечерието на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. През октомври м.г. Художествената галерия в града представи собствена изложба по повод 65-години от основаването си в емблематичната сграда. В нея са показани едни от най-добрите живописни творби от фонда на галерията.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини