Крайнодесните в Германия предлагат Dexit

"Алтернатива за Германия" ще настоява за референдум за членството на Германия в ЕС, ако някога дойде на власт, заяви съпредседателят ѝ Алис Вайдел.

"Алтернатива за Германия" (AfD) иска да реформира ЕС и да ограничи правомощията на Европейската комисия, пише Politico.  

В интервю за Financial Times, публикувано днес, Вайдел казва, че "ако не може да се възстанови суверенитета на държавите членки на ЕС, то гражданите трябва да решават, както във Великобритания". 

Като похвали Обединеното кралство за "Brexit" - напускането на ЕС след референдума през 2016 г., Вайдел заяви, че според нея в Германия "може да се проведе референдум за "Dexit" - излизане на Германия от ЕС".

AfD отдавна е открито антиевропейска партия. В програмата ѝ пише, че ЕС не може да бъде реформиран и е провален проект.

Въпреки ниските нива на подкрепа за ЕС сред поддръжниците на партията, социологическите проучвания, проведени през септември 2023 г., показват, че мнозинството от собствените избиратели на AfD едва ли биха гласували за "Dexit", като 52% от тях подкрепят оставането в ЕС.

Според проучването на Politico крайнодясната партия е на второ място по електорална подкрепа в Германия мащаб с 23% и процъфтява въпреки неотдавнашния скандал, който предизвика най-големите антикрайнодесни протести в страната от десетилетия. Стотици хиляди излязоха по улиците на Германия в неделя, като някои поискаха пълна забрана на партията.

Миналата седмица доклад разкри, че някои членове на AfD са се включили в тайна среща с неонацисти и други екстремисти, за да обсъдят "ремиграцията" - съкращение на депортирането на търсещите убежище, мигрантите и дори германските граждани с миграционен произход, които не са успели да се интегрират. Вайдел уволнява служител, който е присъствал на срещата.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини