Защо се нуждаете от калий и как да си го набавите?

Калият е минерал, който помага на вашите клетки да работят по правилния начин. Вашите нерви и мускули (включително сърцето) може да не работят както трябва, ако не получавате достатъчно калий.


Колко калий ви трябва?

Възрастните трябва да приемат около 4700 милиграма калий на ден. Кърмещите майки се нуждаят от повече: 5100 милиграма.

За деца:

0 до 12 месеца: 700 милиграма
1 до 3 години: 3000 милиграма
4 до 8 години: 3800 милиграма
9 до 13 години: 4500 милиграма

Помага при остеопороза

С напредването на възрастта костите стават крехки. А многото месо и млечни продукти в диетата ви могат да накарат тялото ви да произвежда твърде много киселина и това може да отслаби костите ви по-бързо. Храни, богати на калий, предимно плодове и зеленчуци, могат да забавят този процес.

Помага за предотвратяване на камъни в бъбреците

Това са твърди малки парченца, направени от минерали в урината ви. Повече киселини в тялото ви (често благодарение на диета, богата на месо) са предпоставка да се сдобиете с тях. Калият помага да се отървете от киселината, което запазва тези минерали там, където им е мястото (в костите ви) и предотвратява появата на камъни.


Помага на мускулите ви да работят

Имате нужда от точното количество калий вътре в клетките, и натрий извън клетките, за да работят добре мускулите ви. Твърде малко или твърде много от двете може да направи мускулите ви слаби или да ги накара да се свиват (т.нар. крампи), когато не искате. Ето защо калият е толкова полезен за бременните, като предотвратява нежелани контракции на матката.

Помага за предотвратяване на високо кръвно налягане

Това е, когато кръвта се притиска твърде силно към стените на вашите вени и артерии. Може да доведе до инсулт, сърдечни заболявания и сърдечна недостатъчност. Често се нарича „тихият убиец“, защото рядко имате симптоми. Натрият в солта го влошава, но калият може да ви помогне да се отървете от натрия и да облекчи напрежението в стените на кръвоносните ви съдове.

Помага за предотвратяване на инсулти

Инсулт се случва, когато притокът на кръв е ограничен или прекъснат към част от мозъка ви, често поради спукване или запушване на кръвоносен съд. Високото кръвно налягане може да играе роля в това. Това означава, че е по-малко вероятно да имате такъв, ако го държите под контрол и получавате правилното количество калий. Признаците на инсулт включват неясна реч, слабост на ръката или увисване от едната страна на лицето ви. Ако имате някое от тези, незабавно потърсете медицинска помощ.

 

Кои са храните, богато на калий?

Банани

Един среден банан има 422 милиграма калий. Но имайте предвид, че при преминаване през термична обработка бананите губят солидно количество калий.

Картофи

Един средно голям картоф, изпечен с кора, съдържа цели 926 милиграма калий. Но не се изкушавайте да добавят твърде много масло, сметана и други добавки към картофите. Те няма да изгубят калия, но вие ще приемете твърде много излишни мазнини и калории.

Сини сливи

Половин чаша сушени сини сливи има 637 милиграма калий, както и много фибри. Те вървят чудесно с ядки и сирене или дори изпечени в тарт – просто не прекалявайте със захарта и мазнините. Разбира се, най-добре е да ги консумирате пресни.

Портокали

Един среден портокал трябва да ви осигури около 237 милиграма калий. Те са пълни и с витамини и минерали, но имат и захар, така че не се увличайте с консумацията им.

Домати

Един среден домат има около 292 милиграма калий, а чаша доматено пюре има 1065 милиграма.

Боб Лима

Той е зареден с фибри, с ниско съдържание на захар и мазнини и има 436 милиграма калий в половин чаша.

Слънчогледови семена

Търсите нещо хрупкаво, за да си набавите калий? Слънчогледовите семки имат 241 милиграма на 30 грама. Освен това те са пълни с други витамини и хранителни вещества.


Липса на калий (хипокалиемия)

Ако ви липсва калий, мускулите ви могат да отслабнат и може да сте често уморени. Може също да имате спазми или запек. Възможно е да имате хипокалиемия, защото не получавате достатъчно калий с диетата си, но е по-вероятно да се случи поради тежко повръщане или диария, прекомерна употреба на диуретици или лаксативи или злоупотреба с алкохол.

Твърде много калий (хиперкалиемия)

Бебетата, възрастните хора и хората с бъбречни заболявания са по-склонни да имат това състояние. Може да не забележите никакви симптоми или мускулите ви да са слаби и да имате неправилен сърдечен ритъм или гадене. Можете да получите хиперкалиемия, ако приемате определени лекарства или тялото ви не произвежда достатъчно някои хормони. Вашият лекар може да го лекува с лекарства или евентуално диализа - когато машина помага на бъбреците ви да пречистят кръвта ви.

 

Източник: rozali.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини