Калина Сакскобургготска заедно със семейството си е посетила пернишкото село Елов дол за сурвакарските празници

Дъщерята на Симеон Сакскобургготски Калина заедно със семейството си е посетила пернишкото село Елов дол, съобщиха от секретариата на Симеон Сакскобургготски.

Поводът за визитата е била участието им в местния фолклорен празник „Сурва“, провеждащ се по традиция на 13 и 14 януари в Пернишко.
Калина Сакскобургготска заедно със съпруга си Китин Муньос и сина им Симеон-Хасан са посрещнати от кметовете на Земен и Елов дол - Михаил Златанов и Георги Светозаров, както и от жители на селото. В празника участие са взели сурвакарски групи от селата Лобош, Сирищник, Беренде, Гигинци и Долна Секирна.

Дъщерята на Симеон Сакскобургготски отдавна е запленена от българската традиция. Миналата година тя участва, облечена в народна носия в сурвакарска група, по време на международния фестивал „Сурва“ в Перник.

През 2022 г. тя беше почетен гост на Коледен концерт в двореца „Врана“, организиран от сдружение „Краищенско Светогорие“, на който бяха набирани средства за възстановяване на храм „Света Троица“ в с. Елов дол, който има 150-годишна история.

В края на този месец Перник ще е домакин на най-големия фестивал на Балканите - Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. С конкурсната си програма маскарадът е среща и надпревара за различни персонажи и образи, сред които сурвакари, кукери, бабугери, джамалари и др. През 2015 г. празникът с оригиналното наименование „Сурова“ е включен в представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството. Двадесет и деветото издание на „Сурва“, проведено през миналата година година, постигна своеобразен рекорд с присъствието на над 10 000 участници от България и чужбина по време на трите фестивални дни.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини