Изложба с бродирани творения представя в навечерието на фестивала „Сурва“ музеят в Перник

Изложба под наименованието „В света на българската шевица“ ще представи в Перник везбарката Еглика Стефанова. Тя ще бъде открита дни преди Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Регионалния исторически музей, съобщиха от институцията.

Стефанова ще покаже уникални и бродирани лично от нея творения, изработвани в продължение на над 60 години.  

Майсторката, родена в Брезник през 1956 г., е сред петте прочути везбарки на автентична българска шевица в Софийската задруга на майсторите, където е приета през 1988 г. От 2006 г. е член и на клуб „Българска бродерия“. Стефанова е участвала в различни изложби в страната. Организирала е и свои. През годините е работила като счетоводител в Общинския съвет в родния си град и бившия завод „Пектин“ в Перник. Била е и копист на сито печат. От 40 години Еглика живее в Перник, където е омъжена. Има дъщеря и двама внуци.

Шевиците на Еглика се отличават с особена сила и красота, казват познавачите. Тя обаче отказва да продава творенията си.

През изминалата година изложбата „В света на българската шевица“ беше експонирана в пернишката галерия „Марин Гогев“ в кметство Изток. Творенията гостуваха още в Общинския исторически музей в Брезник, както и в Народно читалище „Алеко Константинов 1954 г.“ Пловдив.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини