Когато свободата победи: Съдът “шамароса” Лев инс по делото срещу Mediapool

Застрахователната компания "Лев инс" загуби на първа инстанция заведеното от нея дело-шамар (SLAPP) срещу Mediapool,  става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС) от 11 януари 2024 г, съобщават от АЕЖ-България в прессъобщение до медиите.

Рекордният в най-новата история на българската журналистика иск (за 1 милион лева), бе заради статията на Цветелина Соколова от 27 септември 2022 г. "България пак е заплашена да бъде изключена от системата "Зелена карта". Съдът, в лицето на съдия Стилияна Григорова, изцяло отхвърля като неоснователен иска на застрахователната компания за нанесени вреди. 

"Изходът от този казус, макар и на първа инстанция, е важна победа не само за Mediapool, но също за всички медии и журналисти в България, които се борят за качествена журналистика. Но на първо място решението е победа за демократичното право на гражданите да бъдат информирани", заяви издателят и главен редактор на Mediapool Стояна Георгиева.

На първа инстанция съдът присъжда на Mediapool пълната сума на адвокатските разноски – 40 000 лв. Припомняме, че заради рекордния размер на съдебните разходи, АЕЖ-България организира дарителска кампания в подкрепа на колегите ни, като само за 3 дни успяхме да съберем дарения от граждани в размер на 34894,61 лв., които заедно със средствата от друга паралелна кампания покриха цялата необходима сума. Това даде началото и на разработван от нас фонд за правна помощ, благодарение на който в идните месеци успяхме да подпомогнем и други колеги в съдебните им битки за справедливост. 

Във връзка с това Стояна Георгиева пое ангажимента, че ако първоинстанционното решение бъде потвърдено и влезе в сила, Медиапул ще преведе цялата сума от 40 000 лева за нуждите на фонда срещу дела-шамари. 

"Това е много голяма победа, която е добър знак за българската демокрация и свободата на словото. Това е добър знак и че на съдебната система може да се разчита, което е много важно с оглед дългогодишната липса на доверие и постоянния мониторинг на ЕК за върховенство на правото”, заяви Александър Кашъмов, който защитава Mediapool по случая.

Той допълни, че макар и победата да не е окончателна, (не се знае дали “Лев инс" няма да обжалва), решението е много важно за всички български журналисти и граждански активисти, че могат да говорят свободно и да критикуват властта.

“Това е важен знак към Европа, тъй като делото срещу Mediapool е едно тежките "дела шамари" (SLAPP) в европейски контекст. Надявам се и че е добър знак и за изхода на току-що появилото се новото SLAPP дело, заведено от АЕЦ „Козлодуй“ срещу гражданката Наталия Станчева”, допълни той. 

Повече за за казуса на Наталия Станчева прочетете в позицията на АЕЖ и Програма достъп до информация (ПДИ).

Решението на съдия Григорова категорично потвърждава ролята на журналистическата общност на “обществен пазител” и правото й “да следва призванието си да държи гражданите информирани. Можете да се запознаете по-подробно с мотивите на Съда в публикацията по темата на Mediapool, както и в съдебното решение. (линк)

40 000 лв. за защита на медии и журналисти

Съдът присъжда и пълната сума на предявените от Mediapool разноски по делото в размер на 40 000 лв. Отхвърлено е възражението на ищеца за прекомерност на адвокатския хонорар. Според приложимата наредба минималният размер на адвокатското възнаграждение при иск от 1 млн. лв. e 39 650 лв. "Заплатеният по банков път на три части хонорар надвишава този по наредбата с 350 лева, или с помалко от 0.01%. Намаляването на възнаграждението от 40 000 лева на 39 650 лева настоящият съдебен състав намира за неоснователно, а и несъответно на характера на спора, извършените процесуални действия и продължителността на съдебните заседания", пише още в решението.

То може да се обжалва в двуседмичен срок.

Ако казусът приключи успешно за Mediapool, цялата сума от 40 000 лв. ще бъде прехвърлена на АЕЖ-България за създаване на специален фонд за защита на медии и журналисти от "дела - шамари" (SLAPP дела), заяви медията. 

Получените дарения в рамките на кампанията бяха точно 351 на брой. Сумите варираха от 1 евро до 2 000 лв. "20 лв от български пенсионер" – бе сред най-трогателните основания за плащане. "За журналистическото достойнство на хората от "Медиапул" – гласеше друго. "Долу мафията" – трето. В края на кампанията бе получено и най-голямото дарение – 7659.29 лв. от Юлияна Йорданова, която е спечелила дело срещу ПИК за същата сума и е решила да я даде за каузата. АЕЖ се свърза с нея и гражданката се съгласи именно тази сума да сложи началото на фонд за правна помощ по други "дела шамари" срещу медии и журналисти. 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини