АЕЦ "Козлодуй" оттегля иска срещу бившата си служителка

АЕЦ "Козлодуй" оттеглят заведения иск за половин милион лева срещу служителките си Наталия Станчева и Йордана Кулинска, съобщиха от дружеството. Причината е, че след обсъждане се е стигнало до извода, че размерът на претенцията е прекомерен.

"Искът е заведен през месец юли 2023 г. за недобросъвестно поведение, злоупотреба с права, разпространение на невярна информация и др., преди встъпване в длъжност на новия изпълнителен директор. След като се запозна с всички обстоятелства около случая, изпълнителният директор на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД Валентин Николов, след обсъждане с принципала на дружеството БЕХ ЕАД и с министъра на енергетиката Румен Радев, взе решение искът да бъде оттеглен поради прекомерно високия размер на претенцията", пише в съобщението.

От него се разбира, че ръководството на АЕЦ ще прецени какви ще са последващите действия.

"Държим да подчертаем, че всички дейности в АЕЦ "Козлодуй", включително законово изискваното медицинско наблюдение и медицинско осигуряване, се извършват при стриктно спазване на действащата в страната нормативна уредба", пише в съобщението.

АЕЦ заведе иск срещу бившата медицинска сестра в централата Наталия Станчева заради това, че чрез множество заявления за достъп до обществена информация през март м.г. тя направи публичен факта, че службата по трудова медицина към централата е превърната в нерегистриран диагностично-консултативен център и нерегламентирано извършва такива услуги на служителите.

В свое разследване по темата от пролетта на м.г. "Дневник" получи от Министерството на здравеопазването информация, че материали от проверка, извършена по сигнала за незаконната поликлиника в АЕЦ "Козлодуй", работеща без акредитация, са били предадени на прокуратурата. По тази причина заключенията от медицинските прегледи и лабораторните изследвания, извършвани на работниците и служителите в централата, са се оказали фиктивни. По тази причина след публикацията здравна инспекция във Враца затвори незаконната поликлиника.

Според специалисти, с които "Дневник" разговаря още през пролетта на м.г., медицинското наблюдение на работещите в "АЕЦ Козлодуй" приключва със заключение, с което се определя пригодността им да изпълняват конкретни професионални задължения в среда на йонизиращи лъчения. От резултатите след проверката на Р3И - Враца, обаче става ясно, че на площадката на "АЕЦ Козлодуй" на практика работи.

"АЕЦ Козлодуй" обвини Станчева, че като е подала над 70 искания за достъп до обществена информация в това число и 40 до акционерното дружество - собственик на централата, са злоупотребили с права по два члена от конституцията. Става дума за чл. 45, в който е регламентирано, че "гражданите имат право на жалби, предложения и петиции до държавните органи", и за чл. 56, който указва, че "всеки гражданин има право на защита, когато са нарушени или застрашени негови права или законни интереси".

През 2023 г. Наталия Станчева получи наградата "Златен ключ" на Програма достъп до информация за активно използване на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Делото, заведено пред Окръжен съд Видин и беше определено от правозащитници като дело шамар - т.нар. SLAPP - (стратегически дела срещу публичното участие). Те се водят срещу журналисти и активисти с цел оказване на натиск и тормоз, с привидно легитимната цел за защита на накърнени граждански права. Този тип дела се използват за сплашване и заглушаване на критични журналистически публикации и разследвания, както и на гражданска активност, се уточнява още в разпространената днес позиция.

За да води това дело, АЕЦ "Козлодуй" трябва да плати 20 000 лв. държавна такса.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини