Американската Гилдия на актьорите номинира "Барби" и "Опенхаймер", но пренебрегна Ди Каприо

Американската Гилдия на екранните актьори номинира за 30-ото издание на наградите си "Опенхаймер", "Барби" и "Американска литература", като пренебрегна Леонардо ди Каприо за най-добър актьор, съобщиха АФП и БТА.

Както и за отличията "Златен глобус", "Барби" на Грета Гъруиг и "Опенхаймер" на Кристофър Нолан водят по номинации. Всеки от филмите е с по четири, сред които и за най-добър актьорски състав. Марго Роби и Райън Гослинг бяха номинирани за превъплъщенията си в "Барби", а Килиън Мърфи, Робърт Дауни младши и Емили Блънт - за "Опенхаймер".

"Барбенхаймер" продължава да доминира в холивудския награден сезон, както бе и в летния боксофис, отбеляза АФП.

Номинирани за водещата награда на Гилдията - за най-добър актьорски състав, са "Американска литература", "Барби", "Пурпурен цвят", "Убийците на цветната луна" и "Опенхаймер". Извън номинациите в тази категория забележимо остана "Клети създания" на Йоргос Лантимос, който в неделя бе отличен със "Златен глобус" за най-добра комедия/мюзикъл. Звездата на филма Ема Стоун е номинирана за най-добра актриса, а Уилям Дефо (но не и Марк Ръфало) - за най-добър актьор в поддържаща роля.

"Клети създания" и Ръфало съвсем не са единствените пренебрегнати. За най-добър актьор бяха номинирани Брадли Купър за "Маестро", Колман Доминго за "Ръстин" (Rustin), Пол Джиамати за "Останалите" (The Holdovers), Килиън Мърфи - "Опенхаймер"  и Джефри Райт за "Американска литература". Ди Каприо отдавна бе смятан за вероятен кандидат за приза за ролята си в "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе. Лили Гладстоун е сред номинираните за най-добра актриса.

Номинациите бяха обявени от Иса Рей, която играе и в "Барби", и в "Американска литература", и от Кумейл Нанджиани на живо в Инстаграм.

Тазгодишното издание на наградите на Гилдията на екранните актьори следва 118-дневната стачка на актьорската гилдия SAG-AFTRA, по време на която Холивуд месеци наред се бори за бъдещето си. Сред основните проблеми и искания бяха заплащането в ерата на стрийминга и използването на изкуствен интелект.

Наградите на американската Гилдия на екранните актьори се следят внимателно като показател за наградите "Оскар". Изборът не винаги съвпада, но е рядкост за най-добър филм или за водещите актьорски категории американската киноакадемия да отличи кандидат, който не е бил номиниран от Гилдията на екранните актьори. Последните две продукции, спечелили наградата за най-добър актьорски състав - "Всичко навсякъде наведнъж" и "CODA: Дете на глухи родители", спечелиха награда "Оскар" за най-добър филм.

В телевизионните категории триото, което обра най-много награди "Златен глобус" - "Наследници", "Мечката"  и "Говеждо" , отново водят по номинации.

Церемонията за 30-ите награди на Гилдията на екранните актьори ще бъде на 24 февруари в Shine Auditorium & Expo Hall в Лос Анджелис. "Нетфликс" ще излъчва на живо събитието за първи път. Миналата година церемонията бе излъчвана в YouTube канала му.

Тази година Барбра Стрейзанд ще получи наградата на гилдията за цялостно творчество.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини