Традиционни ястия, свързани с предколедните празници, представят в Брезник

Традиционни ястия, свързани с предколедните празници, ще подредят утре в Брезник, съобщи за БТА Милена Цветанова от екипа на Народно читалище (НЧ) „Просвещение 1870“ в града, което е домакин на проявата.

В инициативата под наслов „От Никулден до Бъдни вечер“ ще се включат самодейци от НЧ „Искра 1932 г." с. Слаковци и членове на пенсионерски клуб „Белите брези“ в Брезник. Наред с представянето на характерни храни и напитки, ще се пресъздадат и част от обичаите и традициите, съпътстващи отбелязването на декемврийските празници в Брезнишко.

Според местни краеведи Бъдни вечер в Граово е специална, а всеки член на семейството иска да разгадае бъдещето си. Това е времето, когато младите мислят за личното си щастие, а възрастните за благоденствието на своите близки. В този район съществува интересен обред, извършван в миналото от стопанина на къщата. Той се е случвал непосредствено преди семейството да седне на трапезата. Свързали са го с омилостивяване на Свети Джерман или Герман - господар на природните стихии, наричан често и „градушкар“. За целта хората са изнасяли колача (обредния хляб) навън и са поглеждали към небето. След това присъстващи са заставали на колене и със силен глас са назовавали името на светеца, канейки го да вечеря с тях. Смятали са, че по този начин Свети Джерман ще чуе думите им, ще разсее градоносните облаци през лятото и ще запази реколтата им.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини