Животновъди и оранжерийни производители протестират пред сградата на земеделското министерство в София

Животновъди и оранжерийни производители и тази седмица се събраха на протест пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Организатори на протеста са Обединени български животновъди, Национален съюз на говедовъдите в България, Институт на жените фермери, Асоциация на биволовъдите в България и Национална асоциация на оранжерийните производители.

Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите отрече твърдение на МЗХ, че организаторите на протеста са заплашвали малки и средни животновъди със затваряне, ако не вземат участие в протеста. "Нямаме лостовете за подобни действия", подчерта той.

Според Зоров министерството използва дезинформация и манипулация.

По отношение на обявената снощи от министър Кирил Вътев нова държавна помощ, той заяви, че те така и не са разбрали каква точно ще бъде тази помощ. Зоров посочи още, че в животновъдните стопанства енергията не е най-голямото перо в разходите.

Исканията на протестиращите са същите като тези от протеста миналата седмица: да се заложи в бюджета за 2024 г. държавна помощ за компенсиране последиците от войната в Украйна и необходими средства по "де минимис"; да се увеличат ставките за обвързаното подпомагане до миналогодишното ниво; да се възстановят ставките на преходната помощ на миналогодишното ниво; на фермерите, които не са получили средствата за компенсации за последиците от войната в Украйна за миналите траншове, да им бъдат изплатени.

На протеста има лозунги "Не убивайте българския фермер", "Този път сме сами, но другия път ще сме със стадата и тоягите", "Не на опитите за разделяне на земеделците" и други. Протестното шествие и този път ще се насочи към Министерския съвет и парламента. Заместник-министър Дeян Стратев излезе при протестиращите да ги покани на среща.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини