Доскорошният шеф на технологичната компания "OpenAI" оглавява екип в "Microsoft"

Главният изпълнителен директор на "Майкрософт" (Microsoft Corp) Сатя Надела обяви днес, че доскорошният президент и главен изпълнителен директор на технологичната компания "Оупън Ей Ай" (OpenAI) Сам Олтман ще се присъедини към американската корпорация, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Той ще оглави новосъздаден екип в "Майкрософт", който ще разработва технологии с изкуствен интелект. 

"Оупън Ей Ай" е основана от мултимилиардера Илон Мъск и от Сам Олтман. През 2019 г. "Майкрософт" подкрепя с 1 милиард долара технологичната компания, която стои зад набиращия популярност чатбот "Чат Джи Пи Ти" (ChatGPT), базиран на изкуствен интелект.

Смята се, че "Майкрософт" е инвестирала още средства в "Оупън Ей Ай" и притежава 49-процентов дял от технологичната компания.

Ръководителят на корпорацията Сатя Надела изглежда е потвърдила назначаването на друго популярно име от технологичния сектор - Емет Шиър, за главен изпълнителен директор на "Оупън Ей Ай", посочва Ройтерс. 

"Очакваме с нетърпение да се запознаем с Емет Шиър, с новия ръководен екип на "Оупън Ей Ай", и да работим с тях", посочва Надела. 

По-рано беше съобщено, че досегашното ръководство на технологичната компания е преговаряло със Сам Олтман отново да оглави "Оупън Ей Ай", но той е отказал.

Сам Олтман, който е на 38 години, е сред най-популярните фигури в технологичния сектор в САЩ. За всеобща изненада обаче в петък той беше отстранен като шеф на технологичната компания. Представителите на управителния й съвет, които го уволниха, твърдят, че "той не винаги е бил откровен с тях".  

Отстраняването на Олтман обаче може да предизвика вълна на напускания от страна на редица талантливи служители на "Оупън Ей Ай". Освен това то може да застраши предстоящата продажба на ценни книжа на компания на стойност от 86 милиарда долара, посочва Ройтерс. 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини