Перник стана част от първия „Ден на четенето“ в България, отбелязващ се днес в цялата страна

Перник стана част от първия „Ден на четенето“ в България, отбелязващ се днес в цялата страна.

В инициативата, състояла се в зала „Панорама“ в миньорския град, се включиха и учениците от пети клас на Основно училище „Св. Иван Рилски“. Те присъстваха на литературно четене на класически детски произведения от българската и световна класика. Децата слушаха разказа „Яйцето“ от сборника „Ние, врабчетата“ на Йордан Радичков и „Щастливият принц“ от Оскар Уайлд. Двете творби представиха учителите им по български език и литература Антонио Стоянов и Емилия Цекина.

Специален гост на проявата бе проф. д.ф.н. Спаска Зафирова. Родена в Перник, тя е заместник-ректор на театрален колеж „Любен Гройс“ и преподавател в НАТФИЗ. Зафирова избра да прочете пред учениците мъдростта на нидерландския философ Бенедикт де Спиноза - „Вярвам в Бога на Спиноза“, споменавана от Алберт Айнщайн в лекция пред студентите му.

Директорът на ОУ „Св. Иван Рилски“ Цветана Пиралкова поздрави преподавателите за съдържателната литературна проява, а към децата се обърна с думите:

„Текстовете, които вашите учители и гостът бяха подбрали, със сигурност са останали в съзнанието ви. Те ще ви дават поводи да се връщате към думите, към чутото, към историите и начина, по който вашите учители ги поднесоха. Това е безценното на четенето – дава ти възможност, ако решиш да си сам, или пък да споделяш с хората.“, допълни тя. Пиралкова предложи инициативата да продължи и в бъдеще, прераствайки в седмица на четенето.

Учениците раздадоха специално изработени от тях книгоразделители, знамена и дипляни на присъстващите. След прочитане на произведенията възпитаниците на училището произнесоха традиционната молитва към своя патрон св. Иван Рилски.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини