Изложба представя запазени предмети от несъществуващия стъкларски завод „Кристал“ в Перник

На 21 ноември в галерия „Кракра“ Перник ще бъде открита изложбата „Завод „Кристал“ с автор Невена Георгиева. Експозицията ще покаже артефакти от несъществуващия в наши дни пернишкия завод за стъкло, съобщават организаторите.

От екипа на проекта припомнят, че завод „Кристал“ е създаден през 30-те години на миналия век в миньорския град като българо-белгийско дружество. Основната му дейност е била насочена към производството на плоско стъкло с различни дебелини чрез специфичните „Фурко“ машини за вертикално изтегляне на стъкления слой. Предприятието е произвеждало още буркани, закалено стъкло и е изпълнявало различни специални поръчки през годините на съществуването си.

„Втвърденото стъкло от разбитите пещи, които никога вече няма да могат да бъдат използвани, се превръща в отправна точка за художествена интерпретация. Деформирано с помощта на скенер, неговият образ се разтича в търсене на нова форма. Невъзможността му да се реализира като реален обект води до запечатване на силуета му в повърхността на стъклената маса, като по този начин бива трансформирано и заредено с нови значения. Артефактите – събрани сувенири от близки, познати, непознати, закупени, подарени и взети на заем, са едно от малкото неща, за които може да се твърди със сигурност, че са били произведени в завод „Кристал“, поясняват организаторите на изложбата.

Те допълват, че тези артефакти не са били част от масовата продукция. Бившите служители на завода, от които са взети предметите, твърдят, че са създадени за „вътрешно ползване“, а не за продажба. Подарявани са на близки и познати, на гости на завода, на ученици и студенти, на работниците по повод на значими приноси към дейността.

„Тези обекти носят характера на уникати. Стъклото се разлива, съединява се по неповторим начин в разнообразните си комбинации от цветности и изстива сякаш завинаги. Докато не бъде разрушено или докато някой не създаде нещо ново от него. Образите на тези обекти са трансформирани и включени във въображаем и никога несъществувал каталог на сувенирите произведени в завода“, обясняват от екипа на проекта.

Изложбата „Завод „Кристал“ се реализира с финансовата подкрепа на програма „Дебюти“ към Национален фонд „Култура“. В екипа на проекта са още Никола Грозданов (технически продуцент стъкло), Милен Катранкьовски (асистент технически продуцент стъкло), Радостин Седевчев (фотограф) и Виктория Митрева (координатор). Перничани могат да разгледат експозицията до 11 декември.

Авторът на проекта Невена Георгиева е сценограф на свободна практика и хоноруван преподавател по живопис в катедра „Сценография“ към Национална художествена академия. През 2021 г. защитава дисертационен труд към катедра „Сценография“ на НХА, където също е завършила своята бакалавърска и магистърска степен. През 2019 г. пътува на обмен по програма „Еразъм плюс“ в Унгарския университет за изящни изкуства, Будапеща, а през 2013 г. по същата програма в Академията за изящни изкуства, Хелзинки. Работи в различни по характер театрални и кино проекти. През 2023 г. участва като сценограф в българският павилион на Пражкото квадринале - PQ Bulgaria, Late Antroposcene Findings.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини