"Кеймбридж" обяви своята Дума на годината

Cambridge Dictionary - водещият в света по посещения безплатен речник на английския език, посочи "халюцинирам" за Дума на 2023 г. Тя определено не е непозната, но става дума за нов неин смисъл при прилагането ѝ към начина, по който действа изкуственият интелект (ИИ).

ИИ инструментите, особено тези, които използват големи езикови модели (LLM), са доказали, че са способни да генерират правдоподобни текстове, но често го правят, използвайки неверни, подвеждащи или измислени "факти". Именно това е смисълът на "халюцинират" - създават напълно измислена "реалност" по убедителен и понякога правдоподобен начин, се казва в съобщението.

Нова дефиниция на "халюциниране" е само една от многото актуализации, свързани с ИИ, в речника на "Кеймбридж" през отиващата си година.

Традиционното определение в речника на "Кеймбридж" за халюцинация е "да ви се струва, че виждате, чувате, усещате или миришете нещо, което не съществува, обикновено поради здравословно състояние или защото сте взели наркотик".

Новата допълнителна дефиниция е:

"Когато изкуствен интелект (= компютърна система, която притежава някои от качествата на човешкия мозък, като например способността да произвежда език по начин, който изглежда човешки) халюцинира, той произвежда невярна информация."

ИИ халюцинациите, известни също като конфабулации, понякога изглеждат безсмислени. Но те също могат да изглеждат напълно правдоподобни - макар да са фактологически неточни или в крайна сметка нелогични.

Това вече се е случвало с последици в реалния свят. Адвокатска кантора в САЩ използва ChatGPT за правни изследвания, което доведе до цитиране в съда на фиктивни случаи. В собственото промоционално видео на Google за Bard инструментът за изкуствен интелект допусна грешка за космическия телескоп "Джеймс Уеб".

Очаквам, че нашият психологически речник ще бъде допълнително разширен, за да обхване странните способности на новите интелекти, които създаваме, коментира Хенри, специалист по етиката на изкуствения интелект в Университета в Кеймбридж. Той обърна внимание на това как новата допълнение илюстрира нарастваща тенденция за антропоморфизиране на ИИ технологията чрез употребата на метафори, използвани по повод хора, а сега - докато говорим, пишем и мислим за машини.

"Докато те обикновено се смятат за продукт от човешка дейност, "халюцинирам" в случая е емоционален глагол, който означава участващ компонент, който изпитва откъсване от реалността. Този езиков избор отразява фина, но дълбока промяна във възприятието: ИИ, а не потребителят, е този, който "халюцинира". Въпреки че това не предполага широко разпространена вяра в чувствителността на ИИ, то подчертава нашата готовност да припишем човешки качества на ИИ", обяснява още той.

Уендалин Никълс от издателството на Cambridge Dictionary, казва: "Фактът, че изкуственият интелект може да "халюцинира", ни напомня, че хората все още трябва да прилагат уменията си за критично мислене, за да използват тези инструменти. ИИ са фантастични в обработката на огромни количества данни, за да извлекат специфична информация и да я консолидират. Но колкото по-оригинални ги помолите да бъдат, толкова по-вероятно е да се заблуждават."

Какво друго улови духа на времето през 2023 г. според речника, основаващ се на Корпус на английския език (британски и американски), в който има над 2 млрд. думи:

Имплозия - заради трагедията с батискафа "Титан" близо до останките на "Титаник".

Досада (ennui) - усещане за отегчение и психическа умора, причинено от това, че няма нищо интересно или вълнуващо за правене; с това се оправда канадец, дръзко избягал от затвора с хеликоптер.

Измамник (grifter) - някой, който получава пари по нечестен начин, като прецаква хората; употребен и от директора на Spotify по адрес на принц Хари и Меган Маркъл, с които компанията не успя да реализира много скъп договор за подкасти.

GOAT - познат от години израз ("най-великият за всички времена", Greatest Of All Time), но с отчетливо засилена употреба покрай световното първенство по футбол в Катар и споровете за и против Лионел Меси, Кристияно Роналдо, Пеле, Диего Марадона.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини