Стартира тридневна Национална научна конференция „Долината на Струма – пътища и контакти“,

Изображение 1 от 3

    Тридневна Национална научна конференция „Долината на Струма – пътища и контакти“, посветена на 70-годишнината на Регионалния исторически музей стартира днес в Перник.
    „Този юбилей е вълнуващ исторически момент, който отразява не само богатото минало на музея, но и неговото непрекъснато развитие и влияние върху културния живот на нашия регион. През изминалите 70 години Регионалният исторически музей в Перник изигра важна роля в запазването и представянето на богатата история и култура на нашия край“, с тези думи областният управител на област Перник Людмил Веселинов даде старт на научния форум. Веселинов сподели, че музеят е надхвърли рамките на културно средище и експозиционна площ, превръщайки се в образователна институция.
    „С грижа и преданост, вие разказвате истории, които разкриват корените и идентичността на този уникален регион. Музеят се радва на специално място в сърцата на хората, и ние сме щастливи да имаме вас като пазители на нашето наследство“, сподели зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев, който също бе сред гостите на научната конференция. Кръстев пожела успех на форума, а на колектива на музея още дълги и успешни години на дейност, пълни с интересни изложби, научни изследвания и образователни инициативи.
    Със свои доклади в тридневната научна конференция ще се включат музейни специалисти от останалите региони в Югозападна България. От страна на РИМ – Перник ще бъде представена теренната работа по некропола в трънското село Врабча, находките, разкрити по време на стоежа на автомагистрала „Струма“ в района на Радомирско и др.
    Всички представени материали ще бъдат събрани в сборник. Официалното честване на 70-годишнината на РИМ – Перник ще се състои в края на месеца.
    Форумът се организира от Регионален исторически музей – Перник, съвместно със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Македонския научен институт.

     

    Източник: Perunik.COM

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини