Астрономи откриха най-отдалечените досега бързи радио импулси

Астрономи са открили най-отдалечените досега бързи радио импулси (FRB), съобщават световните осведомителни агенции, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Този изблик на електромагнитни вълни с продължителност под една милисекунда (една хилядна от секундата) най-накрая достига до Земята на 10 юни 2022 г., когато австралийски телескоп успява да улови сигнала му.

Източникът му е фиксиран от Много големия телескоп (VLT) на Европейската южна обсерватория (ESO) в галактика, която е толкова далече, че на светлината й са били необходими 8 милиарда години, за да достигне до нас. За сравнение - предишният рекорд е за около 5 милиарда светлинни години.

Това бързо радиоизбухване (FRB) е и едно от най-мощните, наблюдавани някога - за малка част от секундата то е освободило еквивалента на общото излъчване на Слънцето за 30 години.

Откакто подобни сигнали бяха засечени за първи път през 2007 г., учените се чудят какъв е точният произход на загадъчното космическо явление, който е още по-трудно да се определи, защото е толкова потайно.

Тъй като тези сигнали понякога се повтарят, първоначално възникват предположения, че става въпрос за радиокомуникации, предавани в космоса от някакъв вид извънземни, припомня АФП.  

По-сериозно учените смятат, че основният заподозрян е невероятно плътна мъртва звезда, наречена магнетар, със свръхмощно магнитно поле. 

Новите мощни бързи радио импулси, наречени FRB 20220610A, са открити през юни миналата година от радиотелескопа ASKAP в Австралия.

Стюарт Райдър, астроном от университета "Макуори" в Австралия и един от водещите автори на изследването, казва: "С помощта на множеството антени на ASKAP успяхме да определим точно откъде е дошло избухването. След това използвахме Много големия радиотелескоп на Европейската южна обсерватория в Чили, за да потърсим галактиката източник. Установихме, че тя е по-стара и по-отдалечена от всеки друг източник на FRB, откриван досега, и вероятно се намира в малка група сливащи се галактики, давайки начало на странен магнетар".

"Умопомрачително е, че телескопът ASKAP е успял да засече това FRB. Имахме късмета да наблюдаваме тази малка точка в небето за една милисекунда, след осемте милиарда години, които импулсът е изминал, за да бъде уловен", казва Райън Шанън, професор в Технологичния университет "Суинбърн" в Австралия и съавтор на изследването казва.
       
Според учените всеки ден в небето е възможно да се появяват стотици хиляди FRB. Досега обаче са засечени само хиляда, а изследователите са успели да определят произхода им от галактики само за около петдесет от тях. Това е ключов фактор за разбирането на явлението. 

Имайки предвид, че бързи радио импулси се откриват на неочаквани места, учените все още нямат отговор на въпроса какво ги причинява. 

Междувременно тези радиоизбухвания могат да помогнат за разгадаването на друга мистерия - тази за количеството твърда материя във Вселената. Смята се, че твърдата материя съставлява около 5 процента от нея, а останалата част се състои от тъмна материя и тъмна енергия.

Повече от половината от тези 5 процента твърда материя обаче липсва. Учените смятат, че тя се намира в космическата мрежа - тънки газови нишки, които свързват галактиките, но са толкова разпръснати, че са невидими за телескопите. "Освен ако не използваме бързите радио импулси, които носят отпечатъка на целия газ, през който са преминали", обяснява Райън Шанън. Този газ променя дължината на вълната на бързия радио импулс, което дава възможност да се измери неговата плътност.

Според изследователя бързите радио импулси, регистрирани от австралийския телескоп, носят отпечатъка на "излишната материя". Все още е необходимо да се регистрират голям брой подобни радиовълни, за да се прецизират изчисленията за липсващата материя.

Използването на бързите радиоизбухвания като средство за измерване на липсващата материя между галактиките предоставя нов начин за претегляне на Вселената.

Настоящите методи за оценка на масата на Вселената дават противоречиви отговори и поставят под въпрос Стандартния модел на космологията.

"Ако преброим количеството на нормалната материя във Вселената - атомите, от които сме изградени всички ние, ще установим, че повече от половината от това, което би трябвало да е налично, липсва", казва Шанън.

"Смятаме, че липсващата материя се крие в пространството между галактиките, но може просто да е толкова гореща и разпръсната, че е невъзможно да бъде видяна с помощта на обичайните техники", допълва ученият. 

"Бързите радиоизбухвания усещат този йонизиран материал. Дори в пространството, което е почти напълно празно, те могат да "видят" всички електрони и това ни позволява да измерим колко вещество има между галактиките", казва още Шанън. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини