Изригването на вулкана Хунга Тонга бързо разрушава озоновия слой

Изследване установи, че изригването на вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай през 2022 г. е изстреляло в небето безпрецедентно количество водни пари, които са достигнали височина до 55 км и са изчерпали 5% от озоновия слой в някои региони само за една седмица, съобщава Синхуа.

Изследването, публикувано в сп. „Сайънс“, описва подробно измерванията с балон, направени в близост до остров Реюнион в Индийския океан, за да се разбере как вулканичните изригвания влияят върху климата и химическия състав на озона.

Вулканичното изригване на 15 януари 2022 г. е най-голямото, регистрирано от 1883 г. насам.

Повишената влажност в стратосферата е довела до поредица от взаимодействия между други компоненти, изстреляни от вулкана, които в крайна сметка са разрушили озона над тропическите региони на югозападния Тихи океан и Индийския океан, казват авторите.

Лора Ревел от катедрата по физически и химически науки към Университета в Кентърбъри, Нова Зеландия, поясни, че големите вулканични изригвания впръскват газове и частици в стратосферата, на около 15-50 км над земната повърхност, където се намира защитният озонов слой.

След голямо изригване доста често се наблюдават краткосрочни загуби на озон в резултат на реакции, включващи вулканичен аерозол и хлор, каза Ревел и добави, че изследователите са започнали своята полева кампания само пет дни след изригването и са получили изключително подробен набор от данни.

Загубата на 5 процента от озоновия слой е значителна, но не толкова голяма, колкото озоновата дупка в Антарктида, където около 60 процента от озоновия слой се изчерпва между септември и ноември всяка година, каза тя.

Олаф Моргенщерн, главен научен сътрудник по атмосфера и климат към Новозеландския Национален институт за изследване на водата и атмосферата, съобщи, че вулканичното изригване е било най-голямото в сателитната ера по отношение на силата на експлозията, височината на шлейфа и количеството вода, вкарано в стратосферата. Изследването е кулминацията на продължаващите международни усилия за изясняване на въздействието на вулкана върху химията на атмосферата и климата, каза той.

„В тропиците след изригването се случи доста необичайно изчерпване на озона, особено като се има предвид по принцип малката променливост на озона в тази част на света“, каза Моргенщерн, като добави, че се очаква допълнително наднормено изчерпване на полярния озон, след като вулканичният материал достигне Антарктика.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини