Официално откриха новия български суперкомпютър "Хемус"

Министър-председателят акад. Николай Денков и председателят на Българската академия на науките (БАН) откриха днес новия български суперкомпютър "Хемус", който е част от Инфраструктурен комплекс за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания на "Център за върхови постижения по информатика и информационни и комуникационни технологии". 

Официалната церемония по откриването се състоя в осми блок на "Научен комплекс - 1" на Българската академия на науките.

Официално беше открит и целият нов инфраструктурен комплекс. Изградената инфраструктура е цялостен комплекс с четири основни слоя, които включват ресурси от суперкомпютърен тип, система за съхранение на данни, локални центрове за разработка на приложения и средства за дигитализация. Разработена е интегрирана платформа, която обхваща всички слоеве на изчислителната екосистема, включително мрежови и компютърни ресурси, и ресурси за съхранение на данни; услуги и инструменти за работа на мултидисциплинарни научни общности.

С днешното откриване се завършва целият инфраструктурен научен комплекс и суперкомпютърът ще подпомогне работата на стотици български учени, за да бъдат конкурентоспособни на своите колеги от чужбина. Ще бъдат подпомогнати учените от математика, информатика, медицина, химия, а целият инфраструктурен комплекс е за близо 20 милиона лева, каза акад. Ревалски. 

Суперкомпютърът е с близо 100 000 ядра и производителност над 3 PetaFlops (със скорост над 3 х 1015 операции с плаваща запетая в секунда). "Хемус" дава възможност за извършване на мащабни научни изследвания в области като изкуствен интелект, климатология, биоинформатика, лекарствен дизайн, широкомащабни симулации на високотехнологични материали и процеси, моделиране на динамични процеси в индустрията и високопроизводителен анализ на големи данни.

Системата за съхранение на данни дава възможност за съхранение и обработка на близо 6,72 петабайта данни. Изградени са и 7 високопроизводителни сървърни системи с графични ускорители и специализиран софтуер, свързани със суперкомпютъра и дейта центъра, за обработка и визуализация на данни, разработка и тестване на приложения.

Създадена е и лаборатория за 3D дигитализация и микроструктурен анализ. Лабораторията разполага с преносими системи за лазерно сканиране, комбинирана система за динамични изпитания и система за индустриална рентгенова компютърна томография с възможност за in situ изследвания.

Българските учени работят на високо европейско ниво, заяви премиерът Николай Денков, който участва в церемонията. Познавам работата на колегите, от години те разработват нови алгоритми. Работят на много високо ниво и имат нужда от техника на високо ниво, отбеляза премиерът. Той посочи, че българските учени участват в разработването на нови методи и в сътрудничество с международната научна общност. 

Денков увери, че държавата ще работи за това да подобрява материалната база, за вдигане на нивото на научните кадри и за по-добро възнаграждение. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини