Половината от децата на три до шест години са с дефицит на желязо

Във възрастовата група три-шест години 49% от децата са засегнати от дефицит на желязо, каза д-р Галя Кондева, директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания по време на форум, посветен на железния дефицит. Сред бременните жени дефицит на желязо се отчита при всяка четвърта, показват данните на Световната здравна ирганизация за региона на Европа, допълни тя. Чрез извършване на кръвни изследвания може да се установи дали човек страда от железен дефицит, като дори и сред хора, които се хранят нормално, може да се констатира дефицит на желязо, каза още д-р Кондева.

Организмът си е изградил много добър механизъм за запазване и обмяна на желязото, каза д-р Веселина Колева, началник на Клинична лаборатория към болница „Токуда“. По думите ѝ дневният прием на желязо от здрав човек е по 1-2 мг., като още толкова организмът отделя, ако няма патологична причина за загуба на желязото. Основният начин на набавяне на желязо е чрез храненето, каза още д-р Колева.

Почти всяка четвърта бременна жена на възраст 15-49 г. има анемия, която се дължи на железен дефицит, каза проф. Асен Николов, началник на Родилна клиника към „Майчин дом“. При бременност, за да изпълни по-високите изисквания, организмът претърпява промени, включително и кръвотворната му система – увеличава се обемът на кръвта, плазмения обем и формените елементи. Това е в резултат на необходимостта от по-голям обем на кислород на жената и на плода, обясни той. Анемията, характеризираща се с развитие по време на бременност, е желязодефицитната анемия. Физиологичните причини за това са свързани с по-голямата нужда от хемоглобин и кислород. Непълноценното хранене е фактор, който влияе върху риска от поява на анемия, каза още проф. Николов и посочи, че не малко жени дори и по време на бременност продължават да спазват диети. Липсата на месо и млечни продукти също допринасят за риска от поява на анемия. По думите му консервираните храни нарушават възможността за правилното снабдяване на организма с желязо. Бременност, която протича с често гадене и повръщане, също е възможно да допринесе за повишен риск от анемия, допълни лекарят. Друга причина за поява на анемия може да бъде и многоплодната бременност, посочи проф. Николов.

Намаленото ниво на хемоглобин оказва влияние върху майката, което се изразява в общо неразположение и сънливост, но отражението върху плода, макар и рядко, може да се изрази като аборт или преждевременно раждане. Възможно е хроничната анемия да предизвика недостатъчно хранене на плода и раждането му с по-ниско ниво. Правилното хранене на бременната жена включва червени меса и риба с изключение на морските деликатеси, които алергизират, посочи още проф. Николов.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини