НЗОК: Всички плащания по новия рамков договор ще се извършват след 20 октомври

Всички плащания, предвидени с новия Национален рамков договор (НРД) 2023 - 2025 г., ще се извършват след 20 октомври. Това каза пред журналисти Ганка Аврамова, директор на дирекция „Бюджет и финанси“ в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Новият рамков договор влезе в сила на 1 септември 2023 г. Със Закона за бюджета на НЗОК за 2023 г. за първична извънболнична медицинска помощ са предвидени над 452 млн. лв., за специализирана извънболнична медицинска помощ – над 462 млн. лв., за медико-диагностични дейности – над 237 млн. лв., за болници – над 3 млрд. лв., за дентална помощ – над 274 млн. лв.

В процентно отношение увеличението спрямо 2022 г. в първичната помощ е с 24,4 %, в специализираната помощ  – с 21,6 %, за медико-диагностични дейности – с 14,5 %, в болничната помощ – с 14,3 %, в денталната помощ – с 14,3 %, посочи Аврамова. В болничната помощ няма повишаване на цените за единичните дейности, каза още Аврамова и уточни, че този процес е оставен за обсъждане след изясняване на всички нормативни изисквания по наредбата за основния пакет дейности, които се заплащат от Касата, а промените ще се изчислят за 2024 г.

Предвидено е допълнително финансиране на работещите в извънболничната и в болничната помощ в труднодостъпни райони и единствени изпълнители на съответната дейност в общината, каза още тя. По предварителни данни в отдалечени или труднодостъпни райони има 78 общински или държавно-общински лечебни заведения.  

Предварителните разчети показват, че сумата, предвидена в бюджета на НЗОК за болници през тази година, ще се усвои напълно и вероятно ще се наложи да се освободят средства от резерва на Касата, посочи Аврамова. В резерва на Касата има 205 млн. лв., а около 100 млн. лв. от него вероятно ще са предназначени за болничната помощ, допълни тя.

В последните години в бюджета на НЗОК се добавят средства от преизпълнение на приходите от здравноосигурителни вноски, но все още не може да се каже каква е очакваната сума за тази година, добави Аврамова.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини