111 години от първия боен полет в българската история

На 16 октомври 1912 г. поручик Радул Милков и поручик Продан Таракчиев извършват първия боен полет в българската история, като хвърлят над Одрин две ръчни гранати.

Преди 111 години разперихме криле в името на България – за земята ни, за народа ни, за да имаме бъдеще. Това написа командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Димитър Петров в поздрав по случай Деня на авиацията и българските Военновъздушни сили на 16 октомври, съобщи пресцентърът на ВВС.

Паметен остава онзи октомври на 1912 година, когато смелите български летци поставиха началото на бойния път на българската военна авиация. "Изминалите години оставиха видима следа в българската ни история, изпълнени с дни на възходи и нечувани победи, но и с дни на недоимък и изпитания. Въпреки това ние никога не се примирихме и никога не се предадохме. Миналото ни даде много. Даде ни смисъл, цел и увереност, за да вървим напред още по-силни, по-решителни, с воля и хъс за победа, пазейки род и Родина", посочва генерал-майор Петров.

"Днес делникът ни не е лек, но ние сме уверени, че имаме бъдеще. Тежките предизвикателства няма да сломят нито един от нас – летците и авиационните специалисти от различните родове авиация, професионалистите от зенитно-ракетни и радиотехнически войски, от логистиката и комуникационно-информационните дейности", добавя командирът на ВВС. 

Генерал-майор Димитър Петров благодари на всички, които пазят въздушния суверенитет от кабините, от командните пунктове, от летищата и на позициите на зенитно-ракетните комплекси и радиолокационните станции! "Благодаря на тези, които и в празничния ден са по работните си места, далеч от своите близки! Благодаря ви за мъжеството, стоицизма и отдадеността, за усърдието и професионализма, за твърдостта и гордия български дух! Вярвам, че заедно ще извървим пътя към нови по-добри дни за Военновъздушните ни сили Благодаря на нашите семейства, на всички, които милеят за българската бойна авиация и на всички български граждани за подкрепата, уважението и вярата, която имат в нас", посочва командирът.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини