Денят 16 октомври: Българската авиация, изхранването на човечеството, Оскар Уайлд и още

Днес е ден на българската авиация. Тази година отбелязваме нейната 108-ма годишнина. На този ден през 1912 г.  българската армия за първи път използва самолет за разузнаване на вражески обекти край Одрин по време на Балканската война.

Световен ден на прехраната. Всяка година на 16 октомври целият свят отбелязва Световния ден на храната. Дата е обявена за паметна на конференция на Организацията за прехрана и земеделие (FAO) на ООН през 1979 г. На 16 октомври 1945 г. е основана ФАО.

Основната цел на този ден е да повиши нивото на информираност на населението по отношение на съществуващия в света проблем с прехраната. И това също е причина да се замислим какво е направено и какво остава да се направи за решаване на глобалния проблем - освобождаване на човечеството от глад, недохранване и бедност.

Международният ден на Шефа. Празникът води своето начало от Съединените щати. 16 октомври там се отбелязва от 1958 г.  Международният ден на шефа днес се празнува в Австралия, Индия, Южна Африка, Ирландия и Великобритания. В Индия на този ден шефовете подаряват подаръци на служителите си, а американците благодарят на началника си за това, което са научили от него и че ги подкрепя.

На 16 октомври историята ни напомня още:

На тази дата през 1793 г. в Париж е гилотинирана Мария-Антоанета, кралица на Франция и Навара.

На 16 октомври 1853 г. Турция обявява война на Русия, известна като Кримска война, защото след намесата на Англия и Франция в подкрепа на Турция бойните действия се пренасят в района на Кримския полуостров.

През 1946 г. на тази дата са изпълнени смъртните присъди на група военнопрестъпници от Хитлеристка Германия, осъдени на Нюрнбергския процес.

Китайската народна република детонира първото си ядрено оръжие на 16 откомври 1964 г.

А през 1978 г. на този ден от октомври кардинал Карол Войтила, архиепископ на Краков, е избран за папа с името Йоан Павел II. Той е първият папа славянин и първият папа неиталианец от последните 456 години.

През 1994 г. решение на Конституционния съд ДПС се пререгистрира като политическа партия.

През 1847 г. на този ден за първи път е публикуван романът на Шарлот Бронте "Джейн Еър". Романът стана нова дума в английската литература от 19-ти век и важен етап в историята на борбата за равенство на жените. Той имаше голям успех с читателите си. Те бяха привлечени и изумени от образа на главния герой - смело и чисто момиче, самотно водещо трудна борба за съществуване и за човешкото си достойнство.

Уолт Дисни основава компанията си. Една от най-големите развлекателни корпорации в света, The Walt Disney Company, е основана преди 97 години. Братята Уолтър Елиас и Рой Оливър Дисни създават малко анимационно студио, което впоследствие се превръща в днешната транснационална корпорация, която включва едно от най-големите холивудски студия, единадесет увеселителни парка, два водни парка и няколко излъчващи мрежи.

Рождният ден на Оскар Уайлд. Днес се навършват 166 години от рождението на английския поет и писател Оскар Уайлд. Той е един от най-известните драматурзи от късния викториански период, една от ключовите фигури в европейския модернизъм и естетика. През целия си живот той се противопоставя на общественото мнение. Той намира единственото убежище от вулгарността, скуката и монотонното еднообразие в изкуството и винаги пише тази дума с главна буква.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
22 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
22 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
22 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
22 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
22 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
22 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
22 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
22 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
22 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
22 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
22 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
22 окт 2020
Последни новини