Денят 16 октомври: Българската авиация, изхранването на човечеството, Оскар Уайлд и още

Днес е ден на българската авиация. Тази година отбелязваме нейната 108-ма годишнина. На този ден през 1912 г.  българската армия за първи път използва самолет за разузнаване на вражески обекти край Одрин по време на Балканската война.

Световен ден на прехраната. Всяка година на 16 октомври целият свят отбелязва Световния ден на храната. Дата е обявена за паметна на конференция на Организацията за прехрана и земеделие (FAO) на ООН през 1979 г. На 16 октомври 1945 г. е основана ФАО.

Основната цел на този ден е да повиши нивото на информираност на населението по отношение на съществуващия в света проблем с прехраната. И това също е причина да се замислим какво е направено и какво остава да се направи за решаване на глобалния проблем - освобождаване на човечеството от глад, недохранване и бедност.

Международният ден на Шефа. Празникът води своето начало от Съединените щати. 16 октомври там се отбелязва от 1958 г.  Международният ден на шефа днес се празнува в Австралия, Индия, Южна Африка, Ирландия и Великобритания. В Индия на този ден шефовете подаряват подаръци на служителите си, а американците благодарят на началника си за това, което са научили от него и че ги подкрепя.

На 16 октомври историята ни напомня още:

На тази дата през 1793 г. в Париж е гилотинирана Мария-Антоанета, кралица на Франция и Навара.

На 16 октомври 1853 г. Турция обявява война на Русия, известна като Кримска война, защото след намесата на Англия и Франция в подкрепа на Турция бойните действия се пренасят в района на Кримския полуостров.

През 1946 г. на тази дата са изпълнени смъртните присъди на група военнопрестъпници от Хитлеристка Германия, осъдени на Нюрнбергския процес.

Китайската народна република детонира първото си ядрено оръжие на 16 откомври 1964 г.

А през 1978 г. на този ден от октомври кардинал Карол Войтила, архиепископ на Краков, е избран за папа с името Йоан Павел II. Той е първият папа славянин и първият папа неиталианец от последните 456 години.

През 1994 г. решение на Конституционния съд ДПС се пререгистрира като политическа партия.

През 1847 г. на този ден за първи път е публикуван романът на Шарлот Бронте "Джейн Еър". Романът стана нова дума в английската литература от 19-ти век и важен етап в историята на борбата за равенство на жените. Той имаше голям успех с читателите си. Те бяха привлечени и изумени от образа на главния герой - смело и чисто момиче, самотно водещо трудна борба за съществуване и за човешкото си достойнство.

Уолт Дисни основава компанията си. Една от най-големите развлекателни корпорации в света, The Walt Disney Company, е основана преди 97 години. Братята Уолтър Елиас и Рой Оливър Дисни създават малко анимационно студио, което впоследствие се превръща в днешната транснационална корпорация, която включва едно от най-големите холивудски студия, единадесет увеселителни парка, два водни парка и няколко излъчващи мрежи.

Рождният ден на Оскар Уайлд. Днес се навършват 166 години от рождението на английския поет и писател Оскар Уайлд. Той е един от най-известните драматурзи от късния викториански период, една от ключовите фигури в европейския модернизъм и естетика. През целия си живот той се противопоставя на общественото мнение. Той намира единственото убежище от вулгарността, скуката и монотонното еднообразие в изкуството и винаги пише тази дума с главна буква.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини