Как динозаврите стават господари на Земята

Основната теория за изчезването на динозаврите преди 66 милиона година е падането на астероид, който унищожава повече от 3/4 от живота на нашата планета. Но това е само едно от големите пет масови изчезвания, които Земята преживява, откакто на нея започват да се развиват живи организми преди 3.5 милиарда години, и със сигурност не е най-страшното. Всяко от тях оказва сериозно влияние върху еволюцията на живота.

Сега учени излизат с ново интересно откритие за предишно масово изчезване, което позволява на динозаврите да доминират на планетата цели 200 милиона години. То се е случило преди 232-234 милиона години и е наречено Carnian Pluvial Episode.

Според изследователите, началото на въпросното масово изчезване се дава от вулканични изригвания в днешна Западна Канада. Те са толкова мощни, че се изливат огромни количества вулканичен базалт, които образуват голяма част от западното крайбрежие на Северна Америка.

Освен това, количеството парникови газове заради отделения в атмосферата въглероден диоксид скача значително и това води до резки климатични промени, суша и загуба на биоразнообразие в морета и океани. И на фона на изчезването на едни животински видове се образуват цели нови екосистеми.

Започва масово разпространение на устойчивите иглолистни гори. Появяват се някои от първите костенурки, крокодили, гущери, първите бозайници и динозаврите. 33% от морските обитатели загиват, но започват да се образуват кораловите рифове и различни видове планктон, които водят до различни химични изменения във водата, предава CNN.

Затоплящият се климат е свързан и с увеличаване на валежите, като се говори за валежен период с продължителност милион години. А внезапните безводни условия след този период дават шанс на динозаврите да превземат планетата, което вече е била доста поопразнена откъм животни видове.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини