Изложба-живопис на тема „Въглищни пластове“ представят днес в Държавния архив в Перник

Изложба-живопис на тема „Въглищни пластове“ ще бъде представена днес от 11:00 ч. в Държавния архив (ДА) в Перник, съобщиха от институцията.

Експозицията е дело на ученици от клуб „Приятели на изкуството“ към Народно читалище „Миньор“ Перник.
В създаването на творбите е използвана смесена техника - акварел, молив. Заниманията по рисуване са отнели два месеца и по време на тях са се включили ученици на възраст между 13 и 14-годишна възраст. Дейностите са проведени от художника-педагог Валентина Василева, която е имала за цел да насърчи творческото начало у подрастващите.

Изложбата „Въглищни пластове“ е посветена на Деня на Перник – 19 октомври, а откриването ѝ днес е свързано с отбелязването на професионалния празник на българските архивисти - 10 октомври.

ДА - Перник е създаден в резултат на административно-териториалната реформа през 1959 г. като отдел на Окръжното управление на МВР в Перник. Общата фондова наличност на архива към 1 януари т.г. възлиза на 1743,35 линейни метра с 2388 архивни фондове. От тях 2304 са институционални, а 84 - лични. Общият брой на архивните единици е 125 139. Застрахователният фонд се състои от 125 446 кадъра. Шест документа от фондовата наличност на ДА са част от Регистъра на уникалните и особено ценни документи в Република България.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини