Норвежецът Юн Фосе е лауреатът на Нобеловата награда за литература

Норвежецът Юн Фосе е лауреатът на Нобеловата награда за литература за 2023 г.

Решението на Шведската академия обяви постоянният й секретар Матс Ман в излъчване на живо на сайта на Нобеловите награди nobelprize.org. Норвежкият автор е отличен "за новаторски пиеси и проза, които дават гласност на неизказаното".

Автор на около 40 пиеси и редица разкази, поезия, детски книги и превод, роденият през 1959 г. в Хаугесунд (западното норвежко крайбрежие) Фосе смесва норвежките, местни корени на езика с артистични техники на модернизма, оценява Кралската шведска академия. Дебютът му е с романа "Червено, черно" през 1983 г., като драматург - с "И никога няма да се разделим" през 1994 г. Автор е и на поредица от седем книги - "Септология" - за начина, по който застаряващ творец приема божественото.

За пръв път негов роман е издаден на български едва преди две години.

Стилът му вече е известен като "минимализма на Фосе", а писането му е белязано от инцидент, при който едва не умира и който го сполетява едва на седемгодишна възраст. "Юн Фосе представя ежедневни ситуации, незабавно разпознаваеми от собствения ни живот", продължава академията.

Фосе е известен и с това, че ползва нюноршк ("нов норвежки"), по-слабо застъпената от двете официални норми в Норвегия, граден на базата на диалектите, най-слабо повлияни от датския (който доминира до XIX век).

Една от най-трудните за предсказване

Нобеловата награда за литература често затруднява всички прогнози. Дългият списък започва със 220 имена, които след отсяване стават 20, а накрая - 5. Все пак сред възможните фаворити често биваха посочвани тази година, редом с Фосе, Цан Шуе (Китай), Салман Рушди (Великобритания, роден в Индия) или Харуки Мураками (Япония).

Нобеловата награда за литература се дава на "човека, който е създал в сферата на литературата най-забележителната творба в идеална посока", според завещанието на Алфред Нобел от 1985 г.

Какво следва

Отличието за литература бе четвърто в седмицата на Нобелите след наградата за медицина или физиология (понеделник), наградата за физика (вторник) и химия (сряда).

Носителят на наградата за мир, предизвикваща най-много коментари и единствената, обявена в Осло, ще стане известен в петък. Седмицата ще приключи на 9 октомври с наградата за икономика, която не се връчва от Нобеловия комитет, а от шведската централна банка.

През 2022 г. наградата отиде при френската писателка Ани Ерно, година по-рано - при родения в Занзибар и живеещ във Великобритания Абдулразак Гурна.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини