След протест с високо напрежение: Ще преназначават миньори в държавно предприятие

След високо напрежение на протеста на енергетици и миньори пред прозорците на властта и проведени преговори с премиера Николай Денков, бяха поети конкретни ангажименти от страна на управляващите.

"Получихме конкретен ангажимент, че до 15 октомври ще бъде създадено държавно предприятие. То ще бъде финансирано регионално по Плана за възстановяване и устойчивост за Стара Загора, Перник и Кюстендил", обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, който заедно с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и представители на протестиращите, влезе да преговаря с премиера. 

"Така дори и един миньор да остане без работа, ще може да бъде преназначен при същите условия на работа, от мините в това държавно предприятие", обясни Димитров. Това е единственият сигурен начин да гарантираме на миньорите, че няма да останат без работа във времето до 2038 г, добави той.

Организаторите на протеста от КНСБ и КТ "Подкрепа" се опасяват именно от закриване на работни места - около 12 000 в комплекса "Марица Изток" с тенденция след 2030 г. те да станат 15 000. Опасенията на КНСБ са, че ще бъдат застрашени индиректно до 100 000 работни места от сектора.

Докато протестиращите чакаха резултата от преговорите, напрежението се повиши и част от тях опитаха да нахлуят в сградата на Министерския съвет. Органите на реда обаче не позволиха това. 

"Явно някой мисли, че може да се подиграва с миньори и енергетици. Вече час и половина няма отговор от преговарящата ни група. Явно са им взети телефоните. Някой от нашата група да излезе. Ние не сме кротки като тревата", заявиха по-рано протестиращите, цитирани от DarikNews.bg

Представителната група влезе при премиера с подготвено споразумение по териториалните планове на трите въглищни района. Те настояха да се разпишат точни дати и точни проекти как ще се спират мощности от въглища и как ще се преквалифицират хората, в какви дейности ще бъдат пренасочени. 

Исканията бяха обявени така: 

  • На първо място протестиращите настояват правителството незабавно да приключи преговорите с Европейската комисия в изпълнение на решението на НС от 12.01.2023 г. за предоговаряне на изискването за намаление с 40 на сто на емисиите от парниковите газове до 2026 г. в енергетиката в сравнение с 2019 г., стана известно по време на протеста;
  • На второ място протестиращите искат да отпаднат предлаганите от Комисията за енергиен преход към консултативния съвет за Европейската зелена сделка сценарии за окончателно затваряне до 2030 г. на мощности за въгледобивно електропроизводство, което е в явно противоречие с решението на Народното събрание (НС) за запазване на въглищната енергетика до 2038 г.;
  • На трето място искат осигуряване на финансиране от европейските фондове за въвеждане на иновативни технологии и нови нискоемисионни приложения, позволяващи електропроизводство с по-ниски въглеродни емисии от топлоелектрически централи (ТЕЦ), което ще гарантира потенциала на въглищата като енергиен ресурс. По думи на Пламен Димитров от КНСБ протестиращите днес настояват да се гарантира на работниците и служителите от комплекса "Марица изток", чрез европейско и национално финансиране, участие в дейностите по рекултивация;
  • На четвърто място - да се пристъпи незабавно към изготвяне на Общ устройствен план на Комплекса "Марица изток" като гаранция, че комплексът ще бъде запазен в неговата цялост.
  • Поради пропусната възможност от България за договаряне на механизъм за капацитет след 2025 г. да се гарантира работата на ТЕЦ "Марица Изток 2" като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход, включително да се отмени планираното в Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката отпадане на общата годишна квота за задължително изкупуване на електрическа енергия;
  • На шесто място правителството да актуализира Интегрирания национален план Енергетика и климат и да изготви Енергийна стратегия на Република България с хоризонт до 2050 г., които да съгласува със социалните партньори, обясни вицепрезидент на КНСБ Тодор Капитанов;
  • По негови думи на седмо място Министерският съвет трябва да одобри териториалните планове за справедлив преход само след съгласуване със социалните партньори и на осмо място НС трябва да вземе ново решение за отлагане на срока за либерализация на енергийния пазар за битовите потребители от януари 2026 г. с поне 3 години или до постигане на средноевропейските нива на домакинства в положение на енергийна бедност. В противен случай ще се стигне до тежки социални проблеми поради невъзможността на битовите потребители да се адаптират към новите условия, категорични са протестиращите;
  • В срок до 28 септември 2023 г. да се подпише с национално представителните синдикати Национално споразумение за справедлив преход е последна точка от исканията на миньори и енергетици, обобщи БТА.  

"В хода на разговора установихме, че имаме съгласие по почти всички точки в декларацията. Има няколко нюанса по това как трябва да се реализират предложенията, които те правят, но това са по-скоро технически проблеми. Споразумението ще можем да подпишем до края на месец септември". Това каза премиерът Николай Денков след срещата с представители на КНСБ И КТ "Подкрепа".

Как протече протестът по-рано? 

Докато протестиращите чакаха резултата от преговорите се стигна до кратко напрежение, като полицията предотврати опит за нахлуване в сграда на МС. 

"Тук сме, за да кажем категорично, че искаме ясно и сигурно енергийно бъдеще на България. Днес сме се събрали не за увеличение на заплати, не за работа, а за да спасим България. Защото без енергетика няма България", настоя Деян Дяков - председател на КНСБ в ТЕЦ "Марица-изток 2", цитиран от "24 часа". 

"Управляващите искат да заменят тази енергия със слънце и вятър. Какво ще правим зимата, откъде ще черпим този ток? Ще идва от борсата, където е много по-скъпа и пак ще бъде произвеждана от въглища, но от други държави. Пак ще станем вносител на електроенергия", посочи той.

Протестиращите на площад "Независимост" носеха плакати с надписи "Това не е преход, а погром за региона ни!", "Искаме сигурна работа! Искаме сигурно бъдеще!", "Погубвате България!", "Да запазим бъдещето, нашето природно богатство", докато скандираха "Оставка".

Подкрепа към протестиращите изразиха и депутати от ИТН, "Възраждане" и БСП.

Депутатът от "Има такъв народ" и председател на парламентарната група Тошко Йорданов, заедно със свои колеги, излязоха на площада при събралото се множество. Той каза на протестиращите, че "боклуците в сградата зад мен ви лъжат", визирайки Народното събрание.

"Когато бяхме в коалиция с ПП-ДБ и БСП и дойде Планът за възстановяване, имаше среща, на която "Има такъв народ" изрази несъгласие с това, което предлагаха за Мариците. После Кирил и Асен написаха плановете такива, каквито са сега. На миналия протест Кирил Петков го видях с една каска, на която пишеше премиер. Предлагам да изяде една каска с въглища. Трябва да знаете, че никой не може да ви спре, ако сте толкова обединени. Истината е, че на никой вътре не му пука за вас, или поне на тези от "сглобката", каза пред протестиращите Тошко Йорданов.

Включи се и Искра Михайлова от "Възраждане": "Важно е, че сме обединени в нашата битка. Знаем, че ни се диктуват решения от ЕС и за съжаление имаме правителство, което се подчинява, и ни унищожават. Трябва да отстояваме позициите си. Не искаме ПВУ, който се занимава с унищожаването на българската енергетика. Tези териториални планове за справедлив преход, в които няма нито преход, нито план, не ги искаме. Искаме да работим. Оставка!"

Георги Гьоков от БСП пък поздрави синдикатите за това, което правят, защото по думите му някои от депутатите правели удар по въглищните ни централи.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    антимишок
    1 0
    09:31, 20 сеп 2023
    За сведение- и сега в мини Марица-изток има отдел рекултивация.......т.е профсъюзите доказаха че нямат право на съществуване,поне в тоя,казионен вид.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини