„Изоставена“-една приказка за младежи и пораснали деца представи в Хасково Димитра Петрова

Изображение 1 от 5
    Предателство, смърт, въпросите дали са оправдани действията ни винаги, за цената, която трябва да платим и дали добрите намерения дават добри резултати. Все теми,които поставя пред читателите в първия си роман „Изоставена“ младата авторка от Хасково Димитра Петрова-АртимиД. Артистичния псевдоним, който използва за порщъпулника си в попрището на разказвач, е ананим на името й.

    Димитра Петрова е филолог, от няколко години живее в София, възпитаник е на езиковата гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“ и преди това на училищата „Христо Смирненски“ и „Иван Рилски“ в родния си град.

    Романът й е във фентъзи жанра. Работила е върху него една година, преди да събере смелост да го публикува.

    Тъй като се оказва, че издателствата имат по-малък интерес към този жанр, в крайна сметка, за да види бял свят романа й, получава подкрепа за издаването му през фирмата на баща си Веселин Янев, който също има зад гърба си няколко издания, но в научно-популярния жанр.

    Между грижите си за петмесечния си син сега Димитра Петрова успя да организира и представянето на книгата си пред публиката в родния Хаково.

    „Изоставена“ беше анонсирана в зала „Атанас Ванчев дьо Траси“ в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково от литературния критик, член на Съюза на българските писатели и председател на КДК-Хасково Ели Видева.

    На пръв поглед тази история изглежда за тинейджъри, но в нея има по-дълбок смисъл, сподели авторката. В романа си тя поставя доста пророчески все по-актуалната за съвременното ни обществото тема за насилието, за оцеляването, за израстването като човек.

    Главната й героинята - 17-годишната Таня Иванова минава през сериозни обрати в живота си. Тя е момиче с трудно детство, човек който се бори, за да оцелее, но сред редовете на тежка драма, страх и насилие, има и магия. Тя е многопластова личност, която на пръв поглед не изглежда като положителен герой, но всъщност е земен и прям човек. В крайна сметка, независимо от това, което й се случва, добрата й душа оцелява и постепенно от уроците на живота започва да се изгражда като добър човек.

    Героинята й няма прототип, по-скоро е събирателен образ на хората с характер. Любопитен факт обаче е, че носи името на близката приятелка на Димитра Петрова- Таня Иванова, която пък е автор на корицата на романа. Абсолютно пророчески от погледа на събитията, разтърсили обществото ни през последните месеци, тя е изобразила жена с белези по гърба.

    "Фентъзи жанрът е полет на фантазията, възможност да се пренесеш в свят, където се чувстваш истински и шанс да намериш себеподобни. Романът на Димитра Петрова в днешното дигитално време и алиенацията, която е страшна-днес общуваме по телефона и все по-малко очи в очи, е нужен за всеки млад човек. Но „Изоставена“ е приказка и за пораснали деца. Децата на 17 и на 27 седем си търсят приказката и са я намерили тук.

    "Изоставена“ отговори към младите, но поставя въпрос пред възрастните дали винаги осъзнават отговорността си към малките", сподели впечатленията си романа на АртимиД Ели Видева.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Бо
      Божидара
      10 0
      18:47, 15 сеп 2023
      Браво на младата писателка, успяла да издаде своя роман! Дава пример на новото поколение да се осъществява и развива.☺
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини