Жалба до полицията за портфолиа с лични данни, озовали се на оградата на „Шандор Петьофи“

    Портфолиа на ученици с лични данни, озовали се на оградата отвън на ОУ „Шандор Петьофи“ в Хасково, възмути хасковлии. Ситуацията е заснета на 13-секунден видеоклип, който бе публикуван в социална мрежа от анонимен член в групата „Хасково Нередност“. Сигналът бе изпратен и до Haskovo.net.

    На записа се чуват гласове на младежи, които са заснели папки с имена на ученици, снимки, лична информация, постижения. Това смути родители, тъй като по този начин се разпространяват лични данни.

    По случая потърсихме за коментар директорът на училището Антоанета Петрова. Тя беше категорична, че в случая не става дума за нарушение от страна на училището. Каза, че клипът е заснет на 13 септември около 20:30 часа. Самата тя била запозната на следващия ден, когато подала жалба в полицията. Веднага били прегледани и иззети записите от камерите за видеонаблюдение на школото. Петрова отказа да даде детайлна информация, но заяви, че се виждал човек в гръб, който не излиза от училището, което по това време е било заключено. Изхвърлил чувал в контейнера. Изведнъж тези папки се озовали на оградата на школото. Виждали се и трима младежи, които пристигат с такси, слизат с включени телефони и фенерчета и започват да снимат.

    „Заснемат клипа, който да провокира и да насочи всички негативизми към училището. Училището няма никаква вина. Полицията ще си свърши работата“, заяви Антоанета Петрова.

    Тя уточни, че въпросните портфолиа са на бивши възпитаници на „Шандор Петьофи“, които вече са в 11 клас. Поясни, че според изискванията портфолиата се изработват съвместно от учители, ученици и родители. Папките се съхраняват в стаята и в края на обучението класният ръководител ги връща на учениците, за да могат като отидат в гимназия да представят на новия класен ръководител информация за това как са се развивали през годините. Тоест въпросните папки е трябвало да бъдат върнати на учениците преди 4 години. Петрова смята, че случаят е целенасочена атака към нея.

    Със случая днес се запозна и началникът на Регионалното управление на образованието в Хасково Веселина Павлитова. Тя заяви, че предстои да бъде извършена обстойна проверка с цел да се прецени точно какви действия да бъдат предприети. Разчита, че полицията ще си свърши работата и ще се установят извършителите.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ма
      Макс
      19 -6
      18:31, 15 сеп 2023
      Де да е само това! Инспектората да разгледа как е назначавала директорката на обявените места за работа нейни хора.
    • 2
      Ше
      Шефа на РУО
      17 -6
      19:06, 15 сеп 2023
      Обикновено така се получава като 90 % от управляващите сме пенсии! Харно си върви хорото!
    • 3
      Ро
      Родител
      18 -2
      21:19, 15 сеп 2023
      Ако съм на мястото на родителите на тези деца, директно отправям въпроса до София. Какво ще направи шефката на РУО освен да се оправдае фъфлейки в нейн стил?!
    • 4
      Бр
      брат
      14 -8
      21:22, 15 сеп 2023
      Брат е така брат,е тука брат....да ва таковам в селяните,селски пръчки.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини