"Възраждане" с мерки срещу презастрояването в София

Актуализация на Общия устройствен план, запазване на максимален брой зелени пространства,  актуализация на Наредбата по отношение на отстоянията и зелените площи, строежи по периферията на кварталите, са сред мерките срещу презастрояването в София, които от „Възраждане“ изброиха на пресконференция „Мерки за справяне с презастрояването в град София“ в Националния пресклуб на БТА.

Презастрояването на София е един от най-наболелите проблеми, каза Деян Николов, кандидат за кмет на София от „Възраждане“. Според него този проблем се наблюдава вече повече от десет години, особено в някои райони на София. 

Той даде пример с южните столични квартали, където по думите му няма обществена инфраструктура. Инвестира се с цел бърза възвръщаемост. Терасите гледат една към друга. Липсва инфраструктура, тротоари, зелени площи, детски градини, коментира Николов. 

Според него една от основните причини за презастрояването в столицата е лошото планиране. В София масово се работи на парче, а Общият устройствен план не е актуализиран и има нужда това да се случи, посочи Николов. Като причини за презастрояването той посочи и дисбаланса между обществения и инвеститорския интерес, както и неразвитата свързаност на места. 

Цялостната стратегия е в посока – актуализация на Общия устройствен план, запазване на максимален брой зелени пространства, посочи Николов. Инвеститорите трябва да бъдат изпратени в края на кварталите, добави той. 

Николов посочи, че от „Възраждане“ ще работят и за увеличаването на средствата в бюджета на София за отчуждаване на имоти и заменки, тъй като 15 млн. лв. , които се дават на общината са недостатъчни. 

Целта е да променим цялостната философия за управлението на града. Планирането на града ни трябва да се случва, каза Николов. Той заяви, че трябва да се мисли и за разширяване на София като територия, но това може да стане само чрез конкретна инфраструктура. Той отбеляза, че от партията обмислят и концепция за нови квартали на София - един в източната част на града и един в северната. 

Проблемът с презастрояването тепърва предстои, смята Димо Дренчев - кандидат за кмет на район „Младост“ от „Възраждане“. Според него планирането от времето на социализма е оставило относително голям брой зелени пространства между блоковете и ситуацията не е като в квартали като „Манастирски ливади“. Масово свободните пространства вървят към застрояване, посочи той. По думите му „Младост“ има накъде да се разширява. Със всички законови средства ще се противопоставям да се строи между блоковете, каза още той. 

Има район в София, рекордьор по разрешения за застрояване -  340 броя за 2022 г. Всяка година се издават на килограм разрешителни за строеж, каза Тодор Софрониев - кандидат за кмет на район „Витоша“. По думите му е естествено да има недостиг на детски градини, проблеми с паркирането. 

Инфраструктурата си седи същата, населението расте и проблемите се задълбочават. Ако тази практика продължи, това ще се отрази гибелно за района, отбеляза той. 

Трябва да строим детски градини, велоалеи, тротоари, спортни площадки, отбеляза Софрониев.  По думите му в район „Витоша“ няма изградено и проектирано осветление, автобусите са без климатик и парно и на рядко, малките улици са в ужасно състояние, а токът спира през ден. 

Проблемът с презастрояването е и проблем в "Овча купел". Прие се нов подробен устройствен план, който има за цел да изнесе строителството към периферията на района от междублоковите пространства, каза Миглена Пейкова - кандидат за кмет на район „Овча купел“. Иска ми се "Овча купел" да е достойно и прекрасно място за живеене, добави тя. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини