OSIRIS-REx на НАСА се връща с проби от астероида Бену на Земята на 24 септември

Мисията OSIRIS-REx на НАСА е планирана да върне проби от астероида Бену на Земята на 24 септември 2023 г. 

Когато пристигне, космическият кораб OSIRIS-REx ще освободи капсулата с проби за безопасно кацане в пустинята на Юта. Девственият материал от Бену - камъни и прах, събрани от повърхността на астероида през 2020 г. , ще даде на поколения учени прозорец към времето, когато са се формирали Слънцето и планетите преди около 4,5 милиарда години.

Вземането на проби от астероида е исторически успех и също така бе съпроводено от някои изненади. Бену потенциално опасен за Земята астероид от тин Б е с диаметър около 500 метра и повърхността му е вече напълно картографирана. Бену се оказа по-назъбен, отколкото се предполагаше. Това наложи промяна в плановете за събиране на проби заради трудния терен. След това учените от мисията получиха още по-голяма изненада - изригванията.

А след това бяха изненадани от големия кратер, който апаратът остави на повърхността на астероида. Оказа се, че тази повърхност съвсем не е твърда, а се състои от прах, който се държи като "басейн с пластмасови топки". Това откритие предполага, че астероидите от "куп развалини" като Бену, които едва едва се държат заедно от гравитацията или електростатичната сила, могат да се разпаднат в земната атмосфера и по този начин да представляват различен тип опасност от твърдите астероиди.

И когато роботизираната ръка накрая взе проби, се оказа, че те изтичат от контейнера. Така че поредното предизвикателство пред екипа на мисията бе да спре този теч. И той бе спрян, затова сега учените се надяват да получат най-голямата проба риголит, доставяна на Земята от времето на "Аполо". Можем да си поредставим нетърпението им да видят какво има в контейнера.

OSIRIS-REx бе изстрелян от Кейп Канаверал, Флорида, с ракета Atlas V 411 на 8 септември 2016 г. Около две години по-късно той достигна астероида и започна подробно проучване на Бену. Процесът продължи повече от година и като част от него OSIRIS-REx картографира потенциални пробни места. След избора на окончателното място, който се оказа труден, космическият кораб докосна за кратко повърхността на Бену, за да извлече проба. Космическият кораб имаше достатъчно азот, за да позволи три опита за вземане на проби, за да събере между 60 и 2000 грама.

През март 2021 г. OSIRIS-REx  започна обратното си пътуване до Земята.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини