OSIRIS-REx е събрал изобилен материал от астероида Бену, потвърди НАСА

Сондата OSIRIS-REx на НАСА започва днес деликатна операция, чиято цел е пробите, събрани миналата седмица от астероида Бену, да бъдат складирани в херметична капсула. Процедурата е изтеглена по-рано, след като се установи изтичане на фрагменти в космоса заради неправилно затворен клапан, съобщават световните агенции.

Пробите от повърхността на астероида Бену, събрани от сондата, се намират в колектор в края на 3-метровата й роботизирана ръка, и бавно изтичат в пространството, тъй като някои по-едри фрагменти пречат на отделението да се затвори напълно.

Именно тази ръка беше в контакт за секунди с Бену миналия вторник - кулминацията на мисия, стартирала от Земята преди четири години. Първоначалната еуфория обаче отстъпи място на тревоги в края на седмицата, след като OSIRIS-REx изпрати изображения, показващи няколко грама частици, носещи се около роботизираната ръка, и потвърждаващи изтичането.

Целта на деликатната операция е колекторът да бъде поставен в капсула, която се намира в центъра на сондата.

OSIRIS-REx трябва да поеме обратно към Земята догодина и през 2023 г. да достави капсулата в най-мащабната по рода си акция за връщане на извънземен материал след мисиите "Аполо".

Процедурата по преместването на колектора трябваше да започне на 2 ноември, но заради изтичането беше изтеглена по-рано с цел бъдат минимизирани потенциалните загуби. От НАСА очакват операцията да продължи няколко дни.

"Изобилието от материал, събран от Бену, оправдава решението ни ускорим складирането на ценния товар", заяви ръководителят на мисията Данте Лорета от университета на Аризона.

Смята се, че сондата OSIRIS-REx е събрала около 400 грама образци - много повече от необходимия според НАСА минимум от 60 грама.

След всеки етап сондата ще изпраща информация и изображения на Земята, за да могат учените да проверят дали всичко върви по план.

С оглед на разстоянието, на което е OSIRIS-REx, предаването и получаването на информация към и от Земята отнема около 18,5 минути. Следователно най-краткият диалог продължава 37 минути. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
24 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
24 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
24 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
24 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
24 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
24 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
24 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
24 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
24 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
24 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
24 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
24 ное 2020
Последни новини