Представят Териториалния план за справедлив преход в Перник

Утре ще бъде представен актуализираният Териториален план за справедлив преход за Перник и свързаното с него изменение на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., съобщиха от Областната администрация. Срещата със заинтересованите страни ще се състои в сградата на Минната дирекция. Очаква се тя да бъде открита от министъра на енергетиката Румен Радев и заместник-министъра на регионалното развитие Ангелина Бонева.

След представянето на плана пред перничани ще бъдат разяснени и планираните инвестиции по Фонда за справедлив преход, както и конкретни проектни идеи. Териториалният план е публикуван за обсъждане и може да бъде намерен на следния линк.

След провеждане на широка дискусия със заинтересованите страни по мерките, планирани в плановете за Перник, Кюстендил и Стара Загора, същите ще бъдат официално изпратени към Европейската комисия през септември, така че да бъдат одобрени до края на годината. Това представлява ключово условие трите най-засегнати от енергийния преход региона да се възползват от 1,15 млрд. евро в подкрепа на своята трансформация. Основните мерки, залегнали в Териториалните планове за справедлив преход, се отнасят до няколко направления - рекултивация на терените, помощ за създаването на водородна верига на стойност, подкрепа за индустриални паркове за чисти технологии, подкрепа за фотоволтаични паркове, използване на зелен водород и производство и разпределение на биометан и енергия от вятърни турбини.

Както вече БТА вече писа в началото на този месец, екипите на Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството разработиха спешно актуализирани версии на Териториалните планове за справедлив преход за областите Стара Загора, Перник и Кюстендил.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини