Пробив: Скоро носимите джаджи ще могат да изменят ДНК-то ни

Учените демонстрираха, че човешките гени могат да бъдат контролирани с електричество. В не толкова далечното бъдеще пробивът може да проправи път към носими устройства, които програмират гени за извършване на медицински интервенции, пише Vice.

Изследователите успели да задействат производството на инсулин, чрез изпращане на електрически сигнали през "електрогенетичен" интерфейс. На практика токът прецизно активирал целевите гени.

Бъдещите приложения на този интерфейс могат да бъдат разработени за доставяне на терапевтични дози за лечение на широк спектър от състояния, включително диабет, чрез директно контролиране на човешката ДНК с електричество.

В момента има огромен интерес към медицински носими устройства, фитнес тракери, умни часовници с биосензори, монитори за кръвно налягане и преносими устройства за електрокардиограма.

Интелигентните носими устройства се превърнаха в основен инструмент за много лекари и пациенти, стимулирайки изследователите да продължат да разработват нови платформи за събиране на медицински данни или дори извършване на медицински интервенции.

Молекулярният биолог Жинбо Хуанг от ETH Zürich е автор на електрогенетичния интерфейс или DART. Той може да задейства специфични генни реакции с електрически сигнал.

Хуанг и колегите му описват устройството като "скок напред, представляващ липсващата връзка, която ще позволи на носимите устройства да контролират гените в не толкова далечното бъдеще", според проучване, публикувано в понеделник в Nature.

Това ще има ползи не само за болни пациенти, но и за хора, които искат да подобрят тренировките.

Хуанг и екипът му работят по технологията за активиране на гени с електричество отпреди 2020 година. Още тогава целта им била да създадат връзка между нашата "аналогова" ДНК, която е биологичната азбука на живота, и електронните системи, които формират основата на цифровите технологии.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини