Мохамед Базум - сваленият президент на Нигер, един от последните приятели на Запада в Сахел

Изображение 1 от 2

    Президентът на Нигер Мохамед Базум, който снощи бе свален от власт от военните, беше един от последните съюзници на западните страни в региона Сахел, която е дестабилизирана от джихадистко насилие и военни преврати.

    Но в този смутен регион Базум се отличаваше с нещо. Няколко месеца след изтеглянето на френските войски, поискано от Буркина Фасо, и почти година след края на операция “Бархан” в Нигер все още има 1500 френски войници.

    В своята борба срещу джихадистки атаки, извършвани в западната и източната част на страната, Нигер се радва на подкрепа от няколко западни страни като Франция и САЩ, които имат военни бази там.

    Мохамед Базум се срещна с ръководителя на френската дипломация Жозеп Борел в Ниамей в началото на юли след разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън през март.

    Жозеп Борел обяви засилване на военната подкрепа от Европейския съюз в борбата с джихадистките групи. От своя страна Антъни Блинкън пожела да поддържа връзки в областта на сигурността с Нигер.

    Ако и Мали, и Буркина Фасо са управлявани от военни хунти, дошли на власт през 2021 и 2022 г., то Мохамед Базум беше първият президент, дошъл на власт след демократично предаване на щафетата между двама избрани президенти в страна, която също е била жертва на държавни преврати след обявяването на независимостта ѝ през 1960 г.

    “Нашата млада демокрация успя да направи през 2021 г. първа промяна чрез урните - отражение на зрелостта на хората и мъдростта на лидерите”, обяви той през март. 

    Той обаче беше заплашен няколко пъти. На 31 март 2021 г., нигерското правителство обяви задържането под арест на няколко души след възможен опит за държавен преврат два дни преди полагането на клетва от Мохамед Базум. През март 2022 г. друг опит за преврат беше осуетен от властите на Нигер.

    При встъпването си в длъжност наследникът на Махамаду Исуфу - Мохамед Базум, гарантира “приемствеността” между него и този, чиято дясна ръка е бил в продължение на 10 години.

    Дълго време стоящ на заден план, Базум се грижеше за апарата на Нигерската партия за демокрация и социализъм (НПДС), която основава заедно с Исуфу. Той беше и министър след преизбирането на Исуфу през 2016 г.

    Като човек с добри връзки в чужбина, той напусна длъжността си в средата на 2020 г., за да се включи в президентската избори.

    Роден през 1960 г. в Билабрин в района Дифа (югоизточната част на Нигер), Базум е арабин, част от малцинствена група в Нигер, което доведе до осъдителни коментари за "чуждия" му произход по време на кампанията.

    След като завършва за бакалавър в югоизточната област Зиндер, заминава да учи философия в Сенегал. Той преподава в провинциални гимназии там и придобива ораторски умения.

    По отношение на случаите на корупция, каквито имаше в изобилие при управлението на президента Исуфу, Базу беше в изгодна позиция: “неговото име не се споменава в основните корупционни скандали, които често опетняваха режима". Трябва да му се "признае проявата на известна строгост при управлението на обществените дела, както и неговата прямост", казва Яхия Ибрахим, изследовател в Международната кризисна група.

    Източник: БТА

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини