Лятното кино в Брезник подновява прожекциите през август

Преди седем години в Брезник бе възстановено лятното кино в лесопарк „Бърдото“. Лятно време всеки петък жители на града посещават мястото и гледат напълно безплатно култови български филмови комедийни заглавия отпреди повече от тридесет години. Сред тях са „Баш Майстора“, „Куче в чекмедже“, „Дами канят“, „Търси се съпруг за мама“, „Опасен чар“ и други. Прожекциите се осъществяват със съдействието на екип от местното Народно читалище „Просвещение 1870 г.". Тази година през август се очаква лятното кино отново да възобнови дейността си, каза за БТА секретарят на читалището Борис Борисов.

Обстановката на лятното кино не се доближава до тази в модерните търговски центрове, но и по нищо не им отстъпва. Зрителите седят на удобни дървени пейки и докато следят сюжета на филма, дишат чист боров въздух. Мястото създава и естествена прохлада от горещините. Капацитетът на салона под звездите е около 40 места.

Лятно кино в Брезник е имало и преди повече от 50 години, припомня местният краевед Аниела Асенова. Идеята за създаването му пръв дава Симеон Тодоров през 1968 г. По онова време той е секретар на градското читалище. Една от първите прожектирани ленти е египетският филм „Непознатата жена“ (от 1959 г. с режисьор Махмуд Зулфикар). Лятното кино просъществува до 1975 година.

На 18 август 2016 г. по съвместна инициатива на брезничанина Божидар Пантев, читалището и общината в Брезник, лятното кино отново ще бъде възстановено.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини