Отказаха лекарство на мъж с рак на гърдата, защото не е жена

Айвън Андреев разбира, че има рак на гърдата преди 7 години. Опериран е в София и оттогава е на химиотерапия. Преди месец лекарите назначават скъпоструваща инжекция, която се поема от Здравната каса и трябва да замести месечната химиотерапия. Лекуващите му лекари решавали всичко на консилиум, десетина души. Казват му "тихо, интелигентно", че може да получи отказ. И Здравната каса в Пловдив наистина отказват да му отпуснат медикамента с мотива, че е само за жени.

Мъжът е преживял голям стрес от отказа. лекарството струва около 500 лева, но лекарите му намерили първата доза от друг пациент.  Айвън решил да се бори с тази дискриминация, в яда си даже мислел да отиде в женски дрехи да търси правата си.

Оказва се, че Здравната каса е отказала не само на този мъж с рак на гърдата. За подобни случаи медиците знаят от години.

Абсурдът е пълен, защото има обнародвано в Държавен вестник Фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология - приложение към наредба, в което ясно е записано, че при карцином на гърдата при мъже лечението е аналогично на това при жените. Това казва адвокатът на Айвън Андреев, който вече е внесъл жалба в съда. Здравната каса са имали възможност да направят експертиза с вещо лице - онколог, което да им обясни, че това лекарство се използва и за мъже, казва адвокатът.

За отказа на лечение ще бъдат сезирани и Комисията по дискриминация и прокуратурата, съобщава бТВ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини