PFAS: Химикали в храните, опаковките и препаратите вкъщи променят хормоните, нови доказателства

Учените съставят все по-дълъг списък от синтетични химикали, известни като ендокринни разрушители, които постепенно се разпространяват във водата, въздуха, храната и кръвта и които са свързани с няколко тревожни въздействия върху здравето.

Дори в по-малки дози има причина да се подозираме, че тези "вечни химикали"“, на които са необходими дълги години, за да се разпаднат в околната среда, могат да имат дълготрайни последици за нашето здраве.

Някои битови химикали, използвани в храните, опаковките, козметиката, домакинските стоки, перилните препарати, тъканите, електрониката и пестицидите (дори да е прекратено производството им или да са забранени), влияят на жлезите, които секретират и съхраняват нашите хормони, и така въздействат на различни аспекти на нашите тела и мозъци.

През 2015 г. експертен панел, поръчан от Ендокринното общество, идентифицира 15 химически вещества, нарушаващи ендокринната система (EDC), които са свързани със здравословни проблеми (не е същото като причинно-следствената връзка, която е изключително трудно да се установи). През 2017 г. Организацията на обединените нации назова 45 известни химикали, които са способни да пречат на действието на хормоните.

Сега екип от изследователи от Медицинското училище на университета в Ню Йорк, университета Дюк, университета в Ню Йорк и други институции публикува забележителна поредица от две изследвания за ендокринно-разрушаващите химикали в The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Екипът има за цел "да разшири обхвата на предишния доклад чрез идентифициране на нови асоциации и излагания на опасност, особено по отношение на химикали, които не бяха широко проучени преди няколко години, като перфлуороалкилни и полифлуороалкилни вещества (PFAS) и полибромирани дифенилови етери (PBDE) ".

Техният актуален анализ на предварителните изследвания разкрива, че доказателствата са особено силни, когато става въпрос за връзката между PFAS и затлъстяване, диабет, намалено тегло на новороденото, намалено качество на спермата, синдром на поликистозни яйчници, ендометриоза и рак на гърдата.

Връзката между PBDEs - масово използван забавител на горенето, и здравните проблеми не е толкова силна, колкото при PFAS, но авторите откриват доказателства, че тези химикали могат да бъдат свързани с понижено качество на спермата, синдром на поликистозни яйчници, затлъстяване в детска възраст, нарушена глюкозна непоносимост, и намалено аногенитално разстояние при момчетата.

Нещо повече, според авторите се натрупват по-големи доказателства, че пренаталната експозиция на бисфеноли, органофосфатни пестициди и забавители на горенето може да бъде свързана с когнитивни проблеми като разстройство с дефицит на вниманието, въпреки че са необходими повече изследвания.

На този етап трябва да се отбележи, че повечето изследвания на тези химикали все още са в начален стадий и много от тях са направени на животински модели, въпреки че настоящият анализ включва редица изследвания върху хора.

Загрижеността на ендокринолозите за тези химикали нараства от десетилетия. Сега изследователите твърдят, че регулирането им трябва да бъде цел на ООН за устойчиво развитие до 2030 г.

Американската агенция за защита на околната среда (EPA) за първи път предупреди за възможните рискове за здравето на PFAS през 2001 г. Оттогава тези химикали са открити в кръвта на почти всички американци.

Въпреки че е регламентиран праг на безопасност за тези химикали, правилата не се прилагат, а някои учени смятат, че дозата не е важна.

Научният дебат относно потенциалните ефекти на тези конкретни съединения става все по-силен и най-радикалното разногласие винаги идва от източници с големи финансови интереси в различните индустрии, които използват тези химикали.

"Последните пет години изследвания на EDC поставиха в остър фокус значителните залози за човешкото здраве", пише екипът.

"Въпреки че има действия, които хората могат да предприемат, за да намалят експозицията, окончателният начин да се промени това на ниво население е чрез регулиране."

Документите бяха публикувани в The Lancet Diabetes & Endocrinology тук и тук.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини