Нетаняху се отказва от най-спорната част от съдебната реформа

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху ще се откаже от най-спорната част от плана си за реформи в съдебната система, която щеше да позволи на парламента да отменя решенията на Върховния съд, предаде днес изданието "Уолстрийт джърнал".

В интервю за вестника Нетаняху каза още, че ще преразгледа и друг спорен елемент, който би дал на управляващата коалиция повече власт при назначаването на съдии, и допълни, че не е сигурен как точно ще изглежда новият вариант на плана му.

"Вслушвам се в общественото мнение и в това, което смятам, че ще бъде одобрено", каза Нетаняху.

Миналата седмица израелските депутати започнаха да обсъждат законопроект, който ще ограничи правомощията на Върховния съд, като по този начин ще се рестартира работата по съдебна реформа, започната от религиозно-националистическата коалиция на Нетаняху, която предизвика масови протести в страната.

Промените породиха опасенията на Запада по отношение на демокрацията в Израел и притесниха инвеститорите, отбелязва Ройтерс. Критиците виждат в тях опит за ограничаване на независимостта на съда от страна на Нетаняху, който е подсъдим по обвинения в подкуп, които той отрича.

В интервюто трикратният министър-председател на Израел отхвърли призивите да се присъедини към усилията на Запада за въоръжаване на Украйна, но добави, че е изразил пред Москва безпокойството си относно нарастващите военни връзки на Русия с Иран.

Във вторник Нетаняху заяви, че е бил поканен в Китай и подчерта, че Съединените щати остават ключов съюзник на Израел.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини