Китай екзекутира европеец за първи път от 50 години

Активисти и членове на семейството в понеделник вечерта се молиха за живота на британец, осъден на смърт в Китай по обвинения в контрабанда на хероин. Бдение със свещи се състоя пред посолството на Китай в британската столица като последна молба за отмяна на екзекуцията на 53-годишният Акмал Шейх от Северен Лондон, поради това че има сериозно психично заболяване.

Акмал Шейх, осъден за контрабандата на 4 кг хероин, предстои да бъде екзекутиран в 10.30 ч. китайско време във вторник, след като последното обжалване на присъдата бе отхвърлено.

53-годишният Акмал Шейх, баща на три деца, беше задържан с 4 кг. хероин в град Урумчи, столица на северозападния Синцзян-Уйгурски автономен регион в Китай.

Китай беше изправен пред ожесточено осъждане заради спазването на човешките права в страната, след като отказа да помилва осъдения на смърт британец. Британският вътрешен министър Айвън Ливайс тази нощ направи последен опит да предотврати екзекуцията на Акмал Шейх, изяснявайки позицията на Великобритания срещу смъртната присъда в телефонен разговор с китайския му колега.

Говорител на британското правителство каза, че властите са направили всичко по силите им за да осигурят честен съдебен процес и снизходителност за Шейх. „Премиерът лично е взимал отношения по случая – повдигал е въпроса в разговор с премиера Вън Цзябао, наскоро по време на конференцията в Копенхаген и няколко пъти е писал писма до президент Ху Дзинтао”, каза министърът.

По-късно върховният съд на Китай потвърди смъртното наказание на британския гражданин, което беше първото официално потвърждение, че екзекуцията му ще се състои.

В Китай екзекуциите често са изпълнявани скоро след издаването на заповедта от Върховния съд.

Роднините на Шейх настояваха, че британецът страда от психическо заболяване и е бил накаран да пренесе наркотиците, без да осъзнава какво върши. Въпреки това китайските власти коментираха, че данните за душевно заболяване на Шейх са „недостатъчни”.

Британският премиер Гордън Браун, който отправи няколко молби за помилване, незабавно заклейми екзекуцията, като заяви, че е „възмутен и разочарован” от новината.

„Заклеймявам екзекуцията на Акмал Шейх по най-строгия възможен начин, и съм възмутен и разочарован, че упоритите ни молби за помилване не бяха уважени. Особено съм загрижен, че не е бил осъществен тест за невменяемост”, коментира Браун в изявление.
Шейх е първият гражданин на страна от ЕС, екзекутиран в Китай от 50 години насам.

Китайските власти все още не са обявили официално, че екзекуцията е била осъществена.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини