Столтенберг: На срещата във Вилнюс лидерите от НАТО няма да поканят официално Украйна да се присъедини

На срещата си във Вилнюс в средата на юли лидерите от НАТО няма да отправят официална покана към Украйна да се присъедини към Алианса, заяви днес генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

"На срещата на върха във Вилнюс и при подготовката за срещата няма да обсъждаме отправянето на официална покана", каза той пред репортери след разговори с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин.

Столтенберг уточни, че лидерите ще дискутират как да приближат Украйна към НАТО.

Същевременно генералният секретар на Алианса предупреди, че не трябва да допуска замразяване на конфликта в Украйна в замяна на прекратяване на войната.

"Всички искаме тази война да свърши, но постигането на справедлив мир не може да означава замразяване на конфликта и приемане на сделка, диктувана от Русия", заяви той.

Шолц, на свой ред, отбеляза, че страната му се готви за възможността войната в Украйна да продължи още известно време. "Подготвени сме за това и адаптираме политиката си въз основа на такава възможност, каза канцлерът на пресконференцията със Столтенберг, като подчерта, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини