Кирил Петков: Пак ще поканим БСП на разговори по конкретните текстове

Проектът за промени в Конституцията, който в момента се завършва, ще бъде готов до десет дни, т.е. другата седмица ще бъде абсолютно готов, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пред журналисти в парламента.

Относно отказа на БСП да участват в предварителни разговори за конституционната реформа, той каза, че когато започнат разговори по самите текстове, пак ще поканят БСП.

По-рано днес председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова каза, че са получили покана от Кирил Петков и Христо Иванов от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) за разговори за конституционно мнозинство от 180 гласа, но няма да участват в предварителни разговори. 

Радвам се, че ние направихме тази покана към БСП, защото за нас конституционната промяна трябва да събере максимално голямо мнозинство, коментира Кирил Петков. Това, което ние ще направим, е в разговорите, като започнат вече по самите текстове експертно, ние пак ще ги каним на всяка стъпка, заяви той.

Кирил Петков каза, че от ПП-ДБ ще поканят на подобни разговори и „Има такъв народ“, и „Възраждане“, всички партии. Вярваме, че когато става въпрос за Конституцията, всички партии трябва да бъдат част от този разговор, допълни той.

Относно проекта за промени в основния закон, който се подготвя, Петков каза, че в момента се дискутира ролята на главния прокурор. В момента се обследва от наша гледна точка изцяло премахването на главния прокурор като длъжност и сега с конституционалистите да се види дали премахване или огромно орязване, посочи той. До този момент мислим, че премахването на главния прокурор като длъжност е най-добрата стъпка, допълни Кирил Петков. Това, което ние тази седмица ще продължим, е отваряне на разговорите с всички партии, каза още той.

Относно ветото на президента Румен Радев върху промени в Закона за съдебната власт, с които следствието се изважда от прокуратурата, Кирил Петков каза, че такива основополагащи промени трябва да се случват по точния ред, изпълнявайки правилника, с дискусия. Не може просто много бързо между първо и второ четене да се правят такива огромни промени, така че ние ще призовем и другите партии, сега като имаме това вето, да минем през цялостния процес, каза депутатът от ПП-ДБ. Там има и една противоконституционна мярка - за дисциплинарното наказание за магистрати, които не могат да работят своята професия за две години. Според нас това не е правилно. Така че има корекции, които трябва да се направят, добави той.  

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини