Представяне на книга, свързана с Балканската война, организира музеят в Брезник

Представяне на книгата „Балканската освободителна война на България срещу Турция (1912 - 1913 г.) и VII Пехотна рилска дивизия“ с автор Явор Тодоров ще се състои в Общинския исторически музей (ОИМ) Брезник. Това съобщи за БТА директорът на институцията Емилия Велинова.

Събитието се организира съвместно с Община Брезник, Регионален исторически музей и Държавен архив - Перник.

„Авторът на изданието, който е родом от Дупница, е положил изключително много усилия, за да състави тази книга-сборник. Тя представя участието и похода на Седма рилска дивизия, в състава на която влизат още няколко подразделения, сред които Пети конен и двадесет и шести пехотен пернишки полк, в които участват младите хора и наборници от Брезнишко. Десетки от тях отдават живота си по бойните полета и под знамето на родината. Чрез проявата желаем да отбележим и 110-годишнината от Балканските войни.", каза Велинова.

Тя уточни още, че представянето на книгата ще е съпътствано и с поднасянето на цветя на войнишкия паметник на загиналите войници и офицери от Пети конен полк във войните от 1912 - 1913 г. и 1915 - 1918 г. През тази година монументът, намиращ се в двора на бившите брезнишки казарми, навършва 100 години от изграждането си. Паметникът е дело на софийския майстор Заро Балкански. Издигнат е през 1923 г. по идея на инициативен комитет, състоящ се от членове на местното офицерско дружество и близки на загинали войници от Брезнишкия край.

 

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини