Производството за кюлчетата е прекратено на 10 май. Апелативната прокуратура в София проверява защо

Досъдебното производство за т.нар. "кюлчета" е прекратено на 10 май, съобщи за БТА градският прокурор на София Илиана Кирилова.

Става дума за разследването, което бе образувано по снимки, за които се твърди, че са от спалнята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. На изображенията се виждат банкноти и кюлчета.

Проблемът от юридическа гледа точка е, че няма как да се установи дали тези банкноти и кюлчета на снимките са истински, или са само макети, дори да съвпадат като номера със съществуващи, коментираха от прокуратурата.

От държавното обвинение припомниха, че по делото са били направени редица международни поръчки и запитвания дали такива банкноти, с такива серийни номера съществуват.

По-късно Гешев коментира пред БТА, че Апелативната прокуратура в София проверява как е прекратено делото за "кюлчетата".

По думите му този случай е показал, че митът за всевластния главен прокурор е политическа атака и не отговаря на правната регламентация в страната.

"Разбрах за прекратяването на това досъдебно производство, за съжаление, от публикация, която ми беше изпратена тази сутрин. Няма някаква законова регламентация, която да задължава аз да бъда уведомен. В този период, когато е прекратено досъдебното производство, главен прокурор е бил Борислав Сарафов, защото аз тогава бяха в САЩ", каза Иван Гешев.

Той посочи, че застава зад всеки български прокурор, който стриктно спазва Конституцията и законите на страната.

“Не съм запознат със случая и няма законово задължение да бъда запознат със случая, освен когато има запитвания по този случай от Европейския парламент. И това, което ми е известно служебно, е, че случаят е взет на специален надзор от Апелативна прокуратура София и от Върховна касационна прокуратура. През цялото време е бил на специален надзор и това, което разбрах днес, след като прочетох публикацията, е, че има указания от Върховна касационна прокуратура към Апелативна прокуратура в София да извърши служебна проверка на постановлението за прекратяване”, заяви главният прокурор.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини