Етажната собственост събира средства за ремонти на общите части в банкова сметка

Законът за етажната собственост е факт вече от няколко години у нас. В много от случаите обаче той не се познава и не се припознава от собствениците на домове в една жилищна сграда. Така на практика често “увисват” законовите разпоредби и междусъседското неразбирателство води до саморазправи и дори до тежки сблъсъци. Един от най-често срещаните проблеми е грижата за общите части и по-точно събирането на средствата за обновяването или ремонта им. В повечето случаи до събиране на средствата се пристъпва само по спешност.

Като решение на темата вече всяка етажна собственост ще ще може да открие своя банкова сметка със специално предназначение за събиране на средства за управление и поддръжка на общите части на сградата. Това предвижда Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост, който беше приет на правителственото заседание днес. Една от целите на измененията е създаването на възможност за кандидатстване по колективни кредити пред различни финансови институции, а в частност и да улесни достъпа до средства за енергийно обновяване в многофамилни жилищни сгради. По новата национална програма за енергийно реновиране на сградите у нас на 100 % от държавата се финансира санирането на тези сгради, за които собствениците са стартирали процедурата до 31 март 2023 година.На втория етап държавата ще финансира 80% от разходите, а другите 20% се поемат от собствениците на жилища.

Със събраните средства в сметката, независимо дали те са от вноски на съсобствениците или от изтеглен кредит, ще може да се разпорежда управителят на етажната собственост, за което обаче ще трябва да има решение на Общото събрание. Той ще е длъжен всеки месец да публикува на видно и общодостъпно място отчет за приходите и разходите за месеца.

Законовите промени засягат и начина на провеждане на общото събрание на етажната собственост. То вече ще може да се състои и онлайн, но само при определени обстоятелства. Промяната ще даде възможност в обсъждането на теми и вземане на решения, които касаят общото имущество в сградите, да се включват повече съсобственици, дори и когато те не могат да присъстват физически.

Измененията дават и още една допълнителна възможност за изразяване на позиция-в законопроекта е направено предложение и за неприсъствено гласуване на решение на общото събрание. То ще може да се извърши до 7 дни преди провеждане на заседанието чрез декларация, подписана саморъчно и предадена на управителния съвет или изпратена на електронна поща, подписана с квалифициран електронен подпис.

При влизане на нов собственик в сградата, той ще има 15 дни срок, в който да се впише в книгата на етажната собственост. Този срок за вписване на наемателите си трябва да спазват и собствениците, които отдават апартаментите си. При неспазване на условието глобата за физическо лице е от 50 до 250 лв., а санкцията за юридическо лице е от 100 до 500 лв, предвиждат още промените.

Ново улеснение е въвеждането и на възможността за съставяне и поддържане на книгата на етажната собственост в електронен вид.

Със законопроекта се регламентира и професионалното управление на етажната собственост в многофамилните жилищни сгради.

Въвежда се изискването тези, които управляват и поддържат етажната собственост, да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон. Те ще бъдат вписвани в специализиран регистър. Ако бъдат засечени, че работят без съответното удостоверение за вписване, санкцията, която ще им бъде налагана ще е в размер от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение от 1500 лв. до 2000 лева.

356 са регистрациите  в Хасково в режим на етажна собственост според Публичен регистър на сдруженията на собствениците на сгради.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ра
    Рапон
    2 -7
    08:48, 4 май 2023
    Един чест проблем е тълкуването от "управителите"... Виж коментара
  • 2
    Ин
    Ин
    8 -1
    09:36, 4 май 2023
    Не само, че сте ДЛЪЖЕН да плащате за фонд "Ремонт и обновяване", но и закона е посочил минималната вноска. Като сте цитирал чл. 51, защо сте пропуснал да прочетете чл. 50?
    Такива коментари трябва да се докладват и да не бъдат допускани, подвеждате хората с тотално грешните си разсъждения по темата.
    • Ян
      ЯН
      1 0
      11:34, 4 май 2023
      ето коментар на адвокат, вижте какво пише за задължения на собственици, които не обитават имотите си/ https://advokat-aleksandrova.eu/%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/
    • Ин
      Ин
      0 0
      16:12, 4 май 2023
      Тази статия потвърждава казаното от мен. Правете разлика между двата фонда, тук не става въпрос за управление и поддръжка, а за ремонт. Всеки собственик е длъжен да внася средства в този фонд, но може да е освободен от вноски по другия.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини