Служебният министър на енергетиката Росен Христов отива в ПАВЕЦ "Чаира"

Служебният министър на енергетиката Росен Христов ще посети днес ПАВЕЦ "Чаира", където с ръководството на НЕК ще коментират направените до момента анализи за състоянието на съоръжението, както и и плана за предприемане на последващи стъпки. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. 

По време на парламентарния контрол в края на миналата година министър Христов заяви, че след рехабилитация на централата при пусковите работи на 22 март 2022 г. е станал инцидент, при който са спукани 8 от 10 стационарно направляващи лопатки на спирална камера на турбината, припомня БТА. На 8 април миналата година е получено писмо от консорциума, който е извършвал рехабилитацията, че трябва да се отложат водните проби на водноагрегат 3. На 31 май е получен доклад от визуален оглед на всички спирални камери на ПАВЕЦ "Чаира" с препоръка от консорциума за допълнителни анализи за състоянието им.

В началото на тази година, когато беше изслушан по въпроса от парламентарната Комисия по енергетика, министър Христов каза, че цялостната реконструкция на помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира" може да струва около 2 млрд. лв. Но на заседанието на комисията Росен Христов заяви тогава, че продължават анализите, за да се установи дали има остатъчен живот на оборудването. Става въпрос за направляващите лопатки, където анализът на метала е показал умора. В момента трябва да стане ясно дали те имат остатъчен живот. От това зависи дали ще се предприемат някакви усилващи действия и ще може ли да се използва инсталацията през следващите 10-15 години, преди да се направи мащабен ремонт или още сега трябва да се направи цялостна реконструкция, отбеляза министърът.

БТА уточнява, че с генераторна мощност 864 мегавата (МW) и помпена 788 МW "Чаира" е най-голямата ПАВЕЦ в Югоизточна Европа. В централата са монтирани четири едностъпални хидроагрегата по 216 МW - в турбинен и по 197 МW - в помпен режим.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини