Правителството на Република Сръбска спря контактите с посолствата на САЩ и Обединеното кралство в Сараево

Правителството на босненската Република Сръбска реши да спре контактите с посолствата на Съединените щати и Обединеното кралство в Босна и Херцеговина, на което посолството на САЩ реагира незабавно, предупреждавайки Република Сръбска, че е поела по опасен път, съобщи Хина.

Прекратяването на сътрудничеството с дипломати на САЩ и Обединеното кралство беше обявено по-рано от президента на Република Сръбска Милорад Додик, който е под санкции на САЩ и Обединеното кралство съответно от 2017 г. и 2022 г., след като Вашингтон и Лондон решиха да го накажат заради сепаратистката му реторика, подкопаваща Дейтънското мирно споразумение, и заради корупция. Оттогава Додик е във вербална война с дипломатите на двете страни, а сега накара властите на Република Сръбска да спрат да комуникират с тях с мотив, че се намесват във вътрешните работи на Босна и Херцеговина.

"Правителството ще информира съответните власти на Съединените щати и Великобритания за прекратяването на сътрудничеството с техните посолства поради тяхната антидейтънска дейност и нарушения на международното право, Устава на ООН и Виенската конвенция за дипломатическите отношения“, се казва в съобщение на правителството на Република Сръбска, като се добавя, че това решение е задължително и за политиците на Република Сръбска, работещи в институциите на Босна и Херцеговина.

В отделно изявление Додик свърза това решение с подкрепата на Запада за Украйна в противопоставянето на руската агресия, по-специално с информацията, че Обединеното кралство ще достави боеприпаси с обеднен уран на украинските сили.

В отговор на решението на правителството на Република Сръбска, посолството на САЩ заяви в Туитър, че Додик е избрал да следва опасен път.

"Съобщението на президента Милорад Додик днес, че правителството на Република Сръбска ще спре контактите с официални представители на Съединените щати и Обединеното кралство, е още една стъпка по опасния път, който той е избрал – път на изолация и авторитарно управление“, се казва в съобщението. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини