Лойд Остин разговаря със Сергей Шойгу за сваления над Черно море MQ-9 Reaper

Ден след като американският дрон падна над Черно море, министрите на отбраната и военните началници от САЩ и Русия проведоха в сряда телефонни разговори, което е голяма рядкост след инвазията в Украйна.

Засиленото събиране на разузнавателна информация от страна на САЩ за Русия доведе до неотдавнашния инцидент с дрон, каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу след телефонния разговор с американския си колега Лойд Остин.

„Засилената разузнавателна дейност на Вашингтон срещу интересите на Руската федерация“, както и „неспазването на зоната за ограничени полети“, обявена от Москва, са довели до инцидента с американския дрон, се казва в изявление на министерството на отбраната.

САЩ настояват, че дронът им MQ-9 Reaper е летял в международно въздушно пространство. Москва твърдим че дронът е навлязъл в зона, обявена за забранена от руските власти.

На пресконференция Остин не даде подробности за разговора, включително дали е критикувал руското прихващане.

Но той повтори, че САЩ възнамеряват да продължат да летят там, където международното право позволява и изисква руски военни самолети да работят по безопасен и професионален начин.

Остин се появи пред репортери в Пентагона заедно с генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете, който имаше отделен разговор с руския Валери Герасимов, началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили.

Инцидентът с американския дрон показва агресивния модел на поведение на Русия, каза пред журналисти във Вашингтон генерал Марк Мили. Най-високопоставеният американски генерал смята, че свалянето на дрона от руски изтребител е част от този ставащ все по-агресивен маниер на военно поведение на Русия.

Генерал Мили добави, че изглежда дронът се е разбил при удара си с повърхността на водата в Черно море и отломките са потънали на дълбочина от 1219 метра до 1524 метра, откъдето ще е трудно да бъдат извадени.

Що се отнася до преднамереност, не зная, отговори на журналистически въпрос най-високопоставеният американски генерал, цитиран от ТАСС.

"Дали това е било преднамерено или не? Още не зная. Но знаем, че прехващането е било преднамерено. Знаем, че агресивното поведение е било преднамерено. Знаем също, че това е било много непрофесионално и доста опасно", каза Мили. Генералът добави, че има видео доказателства за предполагаемото изхвърляне на гориво върху дрона и всичко останало, като няма съмнения, че тази част е била преднамерена. Но той не изрази такава увереност относно съобщенията именно за физическо съприкосновение между летателния апарат и изтребителя.

САЩ са взели мерки за дистанционно унищожаване на това, което е ценно, на падналия в Черно море MQ-9 Reaper.

"Що се отнася до връщане на отломките, действително нямаме кораби в този район. Но в този район имаме много съюзници и приятели. Ще предприемем операция по връщането им, защото това е американска собственост. Ако говорим за загуба на някаква важна информация, взели сме съответните мерки. Така че сме уверени, че това, което би могло да предизвика интерес, сега вече не представлява интерес", каза генерал Мили.

Русия ще „реагира пропорционално“ на бъдещи „провокации“ на САЩ

„Полетите на американски стратегически безпилотни летателни апарати край бреговете на Крим имат провокативен характер, което създава предпоставки за ескалация на ситуацията в черноморската зона“, заяви руското министерство на отбраната.

Русия не е заинтересована от подобно развитие на събитията, но ще продължи да отговаря пропорционално на всички провокации.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини